A fekete halál (pestis) a XXI. században is létezik, még a fejlett világban is elő-elő fordul egy-két eset évente (akár az USA-ban is). Járványosan azonban ez a betegség a civilizált világunkban nem fordult elő hosszú időn keresztül. Egészen 2017 nyaráig, amikor Madagaszkáron a XXI. század eddigi legkiterjedtebb és legsúlyosabb pestis-járványa kezdte meg tombolását.

A fertőzést régóta ismerjük. A középkorban több hullámban pusztított végig Európán és a világon is, milliónyi áldozatot követelve. Védekezni nem tudtak ellene, hiszen a fertőzések terjedési módjáról és a baktériumokról akkor még fogalmuk sem volt. Így adódott az a jellegzetesség is, hogy a középkori pestisdoktorok fura jelmezük csőrszerű végébe helyezett illatos fűszerekkel (pl. rozmaringgal, oregánóval) próbáltak védekezni a kórság ellen.

www.historycollection.co
A fertőzés a középkorban több hullámban pusztított végig Európán és a világon is, milliónyi áldozatot követelve

A kórokozó egy lényegében örökös parazita életmódot folytató baktérium (Yersinia pestis), amely elsősorban a patkányokat fertőzi meg, köztük is főként a patkánybolha terjesztésével képes terjedni.

A patkánybolha viszont falánk egy jószág, néha nem elég neki a négylábú cukorfalatok vére, ilyenkor csodálatos ívben átugrálnak ránk emberekre, és képesek minket megfertőzni.

A betegségnek három fő megjelenési formája van.

A klasszikus az ún. bubópestis, melynek lezajlása során a bőrből kiemelkednek és gennyes vérzés közepette fájdalmasan megnyílnak a nyirokcsomók. A tüdőpestis során hasonló szövetroncsolódási folyamatok mennek végbe a tüdőben, mely véres-kocsonyás köpetürítéssel jár (ilyenkor persze köhögéssel is terjed a fertőzés). A harmadik forma az ún. szeptikus forma, melynek során a baktérium a véráramba kerül, a kis artériákban keletkező trombusok hatására az ujjak, orr, fül szövetei elkezdenek elhalni, elfeketedni – innen a feketehalál elnevezés.

Jelenleg a világban

Madagaszkár az egyik legveszélyeztetettebb terület, ahol augusztus 1. óra majd 2200 megbetegedést regisztráltak (mindhárom kórforma előfordul). Madagaszkáron eddig is volt minden évben néhány enyhe pestises megbetegedés, azonban a mostani járványos előfordulás 16 tartományt érintett, a fertőzöttek közül pedig eddig 171-en meghaltak. A járvány ugyan lecsengőben van, de a 2018 tavaszáig tartó szezonalitását tekintve még fordulhatnak elő új, apróbb járványkitörések.

A pestis által érintett madagaszkári régiók

Fontos azonban megjegyezni, hogy – bármennyire is érdekes és kuriózum 2017-ben egy pestisjárvány – a nemzetközi terjedés kockázata csekély.

Nincs relevanciája sem a kereskedelmi, sem a személyi forgalom korlátozásának az országban. Az utazóknak egyedül a megszokott rémisztő dolgokat kell csak elkerülniük: a halott állatok tetemét, a tüdőgyulladásos beteg ölelgetését, az állatok váladékainak turkálását.

A tájékoztatás csupán az érdekesség, nem a riogatás végett történt. Folytatása következik, mert a középkori fertőzéseknek még ma sincs vége!