A repülőgépek, vonatok, buszok, metrók, villamosok, trolik és taxik biztonságos, relatív olcsó és hatékony eszközök A pontból B pontba jutáshoz. De fontos tudnunk azt is, hogy nem csak emberek utazunk a járműveken. Baktériumok, vírusok és paraziták is igénybe veszik őket – persze őket hidegen hagyja a „Jegyeket! Bérleteket!” felszólítás, egyszóval potyáznak. A tömegközlekedési eszközök fertőzések terjesztésében betöltött szerepe még 2017-ben is homályba merül. Egy alig vizsgált, ebből kifolyólag alig ismert terjesztő közegről van szó, viszont érdemes vele számolni minden évszakban.

ibtimes.co.uk
Így utaznak Dél-Koreában járvány idején

Az ülések, kapaszkodófelületek emberek tömegeitől szennyeződnek. Nem csupán az utasok személyi higiénéje a kulcsa, hogy ezek a felületek mikroorganizmusokkal szennyeződnek, hanem egyszerűen az, hogy rettentő sokan vesszük igénybe, és mindannyiunk más és más „krokodilusokat” hordoz magával. Persze közismert az az embertípus is, aki nem képes zsebkendőbe tüsszenteni és köhögni, hanem jó esetben hátulról nyakon köp minket, rosszabb esetben arcon talál.

A “tömegközlekedő” kórokozók származási helye nem túl bíztató, de igen elgondolkoztató…

A tömegközlekedéssel összefüggően döntően légúti fertőzések kórokozói (influenzavírus, parainfluenzavírus, rhinovírus) és székleteredetű kórokozók (Salmonellák, norovírusok) okozzák a leggyakrabban a problémát. De alkalom adtán nem kímélik bőrünket a gombás fertőzések és a bőrgyulladások kórokozói sem. E fertőzések terjesztésében az ülések, a kapaszkodók csodálatos szerepet játszanak, de a legtöbbet érintett felületek a jelzőgombok, ezek felületén található a legtöbb mikroorganizmus.

Mégsem kell lemondani a tömegközlekedés használatáról. A fő szabály, hogy rettenet beteg utas mellé nem tesszük le az ülepünket. Az is fontos, hogy még a legtisztább járművön utazva, kapaszkodva sem nyúlunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba – és főleg nem eszünk – addig, amíg kezet nem mostunk. Fontos szem előtt tartani, hogy a tömegközlekedés használata után alaposan mossunk kezet és utána valamilyen alkoholos kézfertőtlenítővel fertőtlenítsük is (minden nem ölhető el a fertőtlenítővel, akadnak mikrobák, amiket csak szappannal tudunk ledörzsölni a kézről). Azt sem felejthetjük el, hogy abban a ruhában, amiben tömegközlekedtünk, nem heveredünk le a nászágyra a hálószobában. És a legfontosabb: télre a biztonság kedvéért vegyük fel az influenzavírus elleni védőoltást, hiszen bármikor „beköphetnek” minket.

Na, őket kell „legyalulni” utazás után a kezünkről! (A pici tűszúrásnyi bacitelepek a bőr normál flóráját alkotó hasznos mikrobák, de a nagy maszatokat képező telepek bizony leverhetnek a lábunkról!)

És még valami.

Nem várhatjuk el, hogy a járművezető minden megállóban fertőtlenítse a járművet. Egyáltalán nem. Még ha fertőtleníti is, elég három megálló, hogy annak nyoma se maradjon. Főleg rajtunk, az utazóközönségen múlik, hogy mennyi kórokozót potyautaztatunk magunk mellett.