A FÖLDGÖMB

14. Országos Sasszinkron – 2017. január 13-15.

Tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon élő és hazánkban telelő  ragadozómadarak éves számlálása. Ezeken a napokon égen, földön és az őrfáikon fellelhető szárnyas vadászok után kémlelnek majd a madarászok. A szinkronszámlálás során létrejövő adathalmaz segítségével pontos képet kaphatunk majd a madárállományról. Az adatokat a Magyar Madártani Egyesület Ragadozómadár Monitoring Központja értékeli

fg szinkron2017 02

Fiatal rétisas. Hazánk legnagyobb szárnyfesztávolságú madara a rétisas (Haliaeetus albicilla).© Morvai Szilárd

A háromnapos rendezvénysorozat középső, szombati napja tartalmas terepi programot ígér a ragadozómadarak iránt érdeklődő felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. A részletes program itt olvasható.

Küzdelem a sasmérgezések ellen
A sasnapon bemutatkozó  5,5 éves időtartamú  PannonEagle LIFE projekt 5 országot összefogó együttműködése  Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia és Magyarország területén végez majd összehangolt ragadozóvédelmi munkát.

fg szinkron2017 03

Öreg rétisas portré (Haliaeetus albicilla). © Morvai Szilárd

Céljuk a mérgezéses esetek drasztikus csökkentése, a bűnelkövetők felkutatása
és felelősségre vonása. Élőhely-fejlesztés, terepi tetem- és méregkeresések, fészekőrzés, műfészkek kihelyezése, a sérült madarak szakszerű ellátása.

Az  egyik legfontosabb friss cél új kutyás keresőegységek kiképzése szlovák, cseh és magyar területen! Továbbá kommunikációs csatornák és környezeti nevelő akciók létrehozása a sasokkal kapcsolatban lévő csoportokkal (vadászokkal, gazdálkodókkal) és persze a nagyközönséggel is.

fg szinkron2017 04

Öreg tojó rétisas a téli tájban (Haliaeetus albicilla). © Morvai Szilárd

fg szinkron2017 05

Fiatal parlagi sas (Aquila heliaca). © Morvai Szilárd

fg szinkron2017 06

A hazai szinkronszámlálások ritka megfigyelései közé tartozó szirti sas (Aquila chrysaetos). © Kardos Zsolt

A sasszinkron évről évre több embert mozgósít, egyre több ember figyelmét kelti fel e gyönyörű madarak sorsa, és remélhetőleg korosztálytól függetlenül egyre többen csatlakoznak majd az évente megrendezett eseményekhez. A környezeti nevelő, ismeretterjesztő gyerekprogramok, a játékos környezetben is bemutatott madaras rendezvények szórakoztató programot ígérnek és a távoli jövőre nézve is hasznos változásokat hozhatnak a felnövő fiatal generációk számára.

fg szinkron2017 07

Szintén ritka telelő sasfajunk a fekete sas (Aquila clanga). © Szilágyi Attila HNP

 

fg szinkron2017 08

Deák Gábor és Falco terepen. A PannonEagle Life projekt jól bevált méreg- és tetemkereső kutyás egysége munka közben. © Morvai Szilárd

 

 

Szöveg: Morvai Szilárd

Mentés

Mentés

Qatar 20161219