A Siemens idén indította útjára a Kutatódoboz használatához kapcsolódó – Felfedező lehetsz! című kísérleti projektet. A mozgó szertár a legfiatalabb korosztálynak viszi el a természettudományos kísérletezés és felfedezés izgalmát. Február végén 33 iskolába jutott el a projekt, a 6–12 éves kisdiákok pedig lelkesen fedezték fel az egészséggel, elektromossággal, fizikával és környezettudatossággal foglalkozó szett rejtélyeit. A jövő kis kutatói között hirdetett izgalmas tudáspróbát közel 500-an töltötték ki húsz iskolából. A legeredményesebbnek a XIII. kerületi Pannónia Általános Iskola diákjai bizonyultak, akikhez a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap alkalmából, igazi kuriózumként ellátogat Dr. Nemerkényi Zsombor, a Földgömb magazin főszerkesztő helyettese, aki nemrégiben vulkán expedíciót vezetett Dél-Amerika magyarok által még érintetlen vidékén.

Fotó: exterra

A május 15-i Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap célja felhívni a figyelmet földünk átlaghőmérsékletének növekedésére és megelőző lépésekre ösztönözni a jelen és jövő generációit. A természettudományok iránt fogékony, tehetséges gyerekek ezért első kézből hallhatnak fényképekkel illusztrált élménybeszámolót egy olyan tájról, amelyet még kevéssé károsítottak az üvegházhatást okozó gázok. A téma egy zord és egzotikus vidék, 6900 méter magas vulkánjának meghódítása. Dr. Nemerkényi Zsombor csodás képeket bemutatva mesél majd a szunnyadó tűzhányón töltött 12 napról és az idegen környezet szépségeiről és veszélyeiről.

Fotó: exterra

A kisgyermekeknek tartott előadással a National Geographic Kids, a Süni magazin mellett a Földgömb Magazin is csatalakozik a Siemens természettudatosságra nevelő programjához, amelynek az is célja, hogy hosszú távon több fiatal érdeklődjön a természettudományok iránt és válasszon műszaki, vagy természettudományos pályát.
www.edupress.hu/tudasproba

Fotó: exterra
Az Ojos del Salado csúcsán

A Siemens idén indította útjára a Kutatódoboz használatához kapcsolódó – Felfedező lehetsz! című kísérleti projektet. A mozgó szertár a legfiatalabb korosztálynak viszi el a természettudományos kísérletezés és felfedezés izgalmát. Február végén 33 iskolába jutott el a projekt, a 6- 12 éves kisdiákok pedig lelkesen fedezték fel az egészséggel, elektromossággal, fizikával és környezettudatossággal foglalkozó szett rejtélyeit. A jövő kis kutatói között hirdetett izgalmas tudáspróbát közel 500-an töltötték ki húsz iskolából. A legeredményesebbnek a XIII. kerületi Pannónia Általános Iskola diákjai bizonyultak, akikhez a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap alkalmából, igazi kuriózumként látogatott el Dr. Nemerkényi Zsombor, a Földgömb magazin főszerkesztő helyettese, aki nemrégiben vulkán expedíciót vezetett Dél-Amerika magyarok által még érintetlen vidékén.

Fotó: exterra

Az speciális tanórát a diákok bemutatója nyitotta. A vállalkozó diákok két-három fős csoportokban mutatták be a Kutatódoboz segítségével kedvenc kísérleteiket közel 150 diáktársuk előtt. Vidám színfolt volt, mikor egy élő társukon modellezték a belső szervek helyét és működését. Bemutatták a természetes víztisztítás folyamatát, a villanykapcsoló működését is. Ez után következett Nemerkényi Zsombor élménybeszámolója, ami valósággal lenyűgözte a gyerekeket. Néha egy-egy ámélkodó hang kíséretében, némán hallgatták a kutatót, és követték képekben a flamingókkal és állatcsontvázakkal megtűzdelt kalandos utat egészen a -20°C -os hegycsúcsig.