A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás kétségtelenül az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulás, a daruhúzás és az ehhez kapcsolódó, a darvakat sokrétűen bemutató előadás és egy természetfilm is megtekinthető lesz a Hortobágyi Látogatóközpontban és Kézművesudvarban.
Délután felkerekednek a látogatók, hogy szakvezetők segítségével megfigyeljék a táplálkozó madarakat és tanúi lehessenek az esti darumozgalomnak.

Közönséges daru vagy szürke daru (Grus grus)

Időpont: 2011. október 22. Daruünnep 10 órától kb. 18 óráig

A helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar
4071 Hortobágy, Petőfi tér 13. (GPS: É 47°34´57.04´´, K 21°8´59.84´´)

Előzetes bejelentkezés szükséges: HNP Látogatóközpont - E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Daruünnep programja

10.00 óra Daruünnep nyitó esemény
10.00 -10.45 óra Óvodásoknak és általános iskolásoknak meghirdetett daru alkotópályázat eredményhirdetése, díjátadás. A díjakat Szilágyi Gábor, a HNPI igazgatója adja át.

Ingyenes programok
10.45-11.30 ”A daru a magyar népzenében” – hangszereket megszólaltatja, történeteket mesél, daltanulással egybekötött előadást tart Dr. Joób Árpád népzenekutató
11.30-12.00 „Darudübögő”. Ezen lassú csárdás alaplépése a gázlómadár mozgására emlékeztet, s tréfás helyi elnevezése innen származhat. A néptáncosok segítségével újra életre keltjük ezt a tápéi páros táncot.
10.00-16.00 Bioétel és sajt kóstoló és vásár
10.00-16.00 A Hortobágyi Nemzeti Park természetrajzi kiállításának a megtekintése
Darujáték : gyerekeknek
10.00-15.00 : Alakuljunk át daruvá és éljük át játékos formában szerepjátékunkban, versek és mondókák segítségével a darucsalád mindennapjait környezeti nevelőnk segítségével (ajánlott 4-10 éves korig). Min. 6-8 gyermek esetén a helyszínen lehet rá jelentkezni !

Részvételi díjjal látogatható programok
Kézművesfoglalkozások
11.00–15.00 óra Kézműves foglalkozások : darufigurák készítése különféle nyersanyagokból, népi hangszerkészítés, játszóház gyerekeknek (népi játékok kipróbálása) – A foglalkozások díja 700 Ft/fő mely a Látogatóközpontban fizetendő

Vezetett túra a darvak nyomában
Előzetes bejelentkezés szükséges.
Ára : 1000 Ft-2500 Ft
14.00-15.00 Dr. Aradi Csaba, a HNPI volt igazgatója, ornitológus előadása a daruvonulásról, a darvak fészkelés és vonulás alatti viselkedéséről. Az előadást a darvakról szóló természetfilm megtekintése zárja.

15.00-kb.19.00 Terepi program – szakvezetők segítségével táplálkozó és éjszakázó helyükre vonuló darvak megfigyelése a Hortobágy különböző részein

Egyéb programlehetőségek:
Pásztormúzeum, Körszín Kézműves Kiállítás és Ajándékbolt, Hortobágyi Csárda Kiállítás, Kadarcsi Csárda Kiállítás, Pusztaszafari – Hortobágyi Vadaspark, Halastavi Kisvasút, Pusztai Állatpark, pusztai fogatozás – Mátai Ménes, Kézművesudvar, Hortobágyi csárda étterem, Madárkórház

További információt az eseménnyel kapcsolatban a HNPI Látogatóközpontban kaphatnak:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Idegenforgalmi és Oktatási Osztály: www.hnp.hu

kép: wikipedia: Steve Garvie from Dunfermline, Fife, Scotland, wikipedia, Marek Szczepanek