A három fordulós versenysorozat első felvonásában, még októberben, az ELTE 28 csapata állt rajthoz, majd a 4 óra hosszan tartó versengés eredménytáblája megfelezte a mezőnyt. November elején újabb, ismét csak éjszakába nyúló mérkőzés zajlott, s ennek során 6 csapat vívta ki a döntőbe kerülés jogát. December elején, a mindent eldöntő versenynap kezdeteként a már kiesett csapatok is egy utolsó kísérletet tehettek, hogy vigaszágon bejutva, részesei lehessenek a döntő küzdelmeinek. Így végül 7 csapat összesen 19 versenyzője küzdött a díjakért.

Az oktatók több hetes feladatkészítő egyeztetése ezúttal is garantálta az egész estét betöltő műsort. A hazai borvidékek nedűinek elemzésétől a baromfivertikumon át az Indus-vízgyűjtőjéig szálltak a gondolatok. Mivel, mint tudjuk „földrajz az egész világ” filmbejátszáson énekelt a Vörös Hadsereg férfikórusa, stratégiai képfelismerés zajlott, és szakszavak nélkül hallhattuk szakkifejezések sorozatának magyarázatát.

Az agytorna természetesen nem volt hiábavaló, hiszen a legjobbak a Földgömb előfizetéseivel és könyvnyereményeivel gazdagodtak, de a földrajz tanszékek is ajándékokkal érkeztek. Fődíjként pedig a - verseny közönségsikerén felbuzdulva támogatóként színre lépő - STA Travel ajánlott fel egy prágai utazást a győztes csapatnak!

Köszönjük az elszánt részvételt, gratulálunk a nyerteseknek és 2010-ben ismét belevágunk a versenysorozatba. De előbb még a fiatalabbaké a pálya, hiszen tavasszal ismét indul a Földgömb nemzetközi középiskolai földrajzversenye.

Foto: Heiling Zsolt