A szerdai sajtóbeszélgetésen a szervezők a Tudományok Hídja tematikáját ismertették, és a műszaki- és természettudományok fiatalok oktatásában való szerepéről és ennek jelentőségéről is beszéltek. A Nemzeti Innovációs Hivatal részéről Dr. Mészáros György mondta el az intézmény üzenetét.

„Az innovációs folyamatok beindításához elengedhetetlen a kreatív, felkészült kutatók folyamatos utánpótlása. A Nemzeti Innovációs Hivatal ezért támogatja a Tudományok Hídja rendezvényt is: szeretnénk, ha eljutna a fiatalokhoz az üzenet, hogy a tudomány érdekes, kutatni és felfedezni a világot pedig egy életre szóló szenvedély és hivatás. Egyetemi oktatóként már évtizedek óta táplálom a diákok tudomány iránti lelkesedését, örülök, hogy a Tudományok Hídja szervezői is hasonló elkötelezettséggel népszerűsítik a hazai tudomány eredményeit.” – mondta Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke.

A rendezvény főszponzora, az ELMŰ-ÉMÁSZ is számos kísérlettel készül a rendezvényre, amelyek a vállalat Energia Suli iskolaprogramján is rendszeresen szerepelnek. „Az ELMŰ-ÉMÁSZ Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltató vállalata, egy alapvetően műszaki iparágban. Szolgáltatásunk magas színvonalának fenntartása, illetve folyamatos fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú, hogy kiváló felkészültségű, sokrétű szaktudással bíró munkatársaink legyenek. Különösen igaz ez a műszaki területekre. Ezért fontos számunkra a hazai mérnökképzés helyzete, nyomon követése, támogatása, és ezért fordítunk kiemelt figyelmet a legifjabb generáció természettudományos érdeklődésének felkeltésére is. Előbbit a jövő mérnökgenerációjának szóló, felsőoktatási Energia Pálya Programunk, a másikat az általános iskolai korosztályt megcélzó Energia Suli iskolaprogramunk szolgálja.” – mondta Smucz Katalin, a vállalat marketing osztályvezetője a sajtóbeszélgetésen a vállalat felelősségvállalási politikájáról.

„A kiállításon egyebek mellett bemutatkozik számos magyar innováció: az első magyar holdjáró, a Puli Space, és a Shell Eco Marathon-on szereplő alternatív hajtású versenyautók valamint a Gömböc nevű érdekes találmány is. A látogatók vaktérkép és okostelefon segítségével elkészíthetik saját csillagtérképüket, tésztahidat építhetnek és űrrepülő-, ejtőernyős pilóta-teszteken is részt vehetnek. A rendezvényen a jövő technikáját előrevetítő szupravezető korongon lebeghetnek a látogatók és Holdkőzeteket is vizsgálhatnak. Lesz tűzhányó-kitörés és a rendezvényen kerül bemutatásra az első magyar műhold, a Masat-1 is. A környezetettudatosság fontos szerepet kap az eseményen, így a látogatók alternatív hajtású járműveket és versenyautókat próbálhatnak ki, valamint elektromos áramot termelhetnek az energiabringán.” – nyilatkozta Bartók Marcell, a Tudományok Hídja projektvezetője.

Az esemény alatt a híd pilléreiről folyamatosan szárazjég-füst ömlik a hídra és a Dunába, a hidat pedig különleges fénytechnikával festik be. A szervezők egyéb ismeretterjesztő és kreativitást fejlesztő játékokkal, látványos természettudományos kísérletekkel is várják az érdeklődőket. A rendezvényen bemutatkoznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjazottjai, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legérdekesebb találmányai és innovációi is.

A Tudományok Hídja 2011 rendezvény időpontja: 2011. szeptember 17., 16 óra

Helyszín: Lánchíd – Széchenyi tér

A Tudományok Hídja internetes oldala: http://www.facebook.com/tudomanyokhidja

A Tudományok Hídja idén első alkalommal megrendezésre kerülő nagyszabású tudománynépszerűsítő esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indul útnak. A Tudományok Hídja szakmai támogatói között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mellett jelen vannak a legnagyobb magyarországi kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok, kutatóegyetemek és a Magyar Innovációs Szövetség.

A 2011. szeptember 17-én a Lánchídon és a Széchenyi téren rendezett esemény elsődleges célja, hogy szimbolikusan áthidalja a tudományos szakemberek és tudományos képzettséggel nem rendelkezők közti szakadékot, valamint mindenki számára ízelítőt nyújtson a tudományos kultúrából. A program kiemelten fontos célja a fiatalok tudomány iránti kíváncsiságának felkeltése, akiknek a jövőben kulcsfontosságú szerepük lesz a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésében.

A Tudományok Hídja fővédnöke: Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Támogató vállalatok: Budapesti Elektromos Művek, Richter Gedeon, Sanofi-aventis, Egis, National Intruments, MÁV-Start, Lego, Microsoft, Ericsson, Grundfos, Thyssenkrupp, Chello Central Europe, Siemens, The Hyperion Group, Lego, STA Travel

Együttműködő intézmények: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Óbudai Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Kecskeméti Főiskola, Hungarofest, Csodák Palotája, Magyar Földrajzi Társaság, A Földgömb Magazin, Spektrum, Minimax, Informatikai Vállalkozások Szövetsége