Kis késéssel, nem sokkal 20 óra után, a rendezvényt Dr. Kubassek János múzeumigazgató és Dr. Nagy Balázs A Földgömb magazin főszerkesztője nyitotta meg, köszöntőt mondott T. Mészáros András Érd Megyei Jogú Város polgármestere.

Elsőként „A Földgömb Fotópályázat 2008” eredményhirdetésére került sor. A szép számmal érkezett alkotásokat a zsűri értékelte és átadta a díjakat.
Az Est során egy mini fotókiállítás keretében a jelenlévők szavazatai alapján megválasztott közönségdíjas alkotás különdíjban részesült, a szavazók között pedig Képes albumot sorsoltunk ki.

A díjátadást követően az előírt 30 percekbe nehezen zsúfolható, lenyűgöző vetítésekkel kísért élménybeszámolók következtek:
Dr. Kubassek János: Kína–Tibet–Tajvan
Gebauer Szabolcs: A napégette arcúak földjén – Etiópia, Szudán
Gianone Péter: A függetlenség árnyékában – Koszovó helyzete és kilátásai
Gulyás Attila: Az antipódusoknál is van szavanna. Túra az ausztrál Nitmiluk Nemzeti Parkban
Karácsonyi Dávid: A hadak útján a Kaukázus-vidéken

A rendezvény ideje alatt vásárolni is lehetett. A kínálat ezúttal a következőkből állt:
- A Földgömb magazin legfrissebb és korábbi lapszámai és térképei;
- A Földgömb pólók;
- „Ésszel járom be a Földet” című könyv, melyben Farkas Péter szerkesztő A Földgömb magazin már nem kapható számaiból és a helyszűke miatt megvágott cikkeiből összeállított nagy Föld-körüli utazásra kalauzolja olvasóit;

Reméljük kedves Látogatóink a szervezőkhöz hasonlóan, jól érezték magukat! Mindenkit visszavárunk 2009-ben egy várhatóan még színesebb Est keretében!