Ez lesz az Európai Unió első globális lefedettséget biztosító, polgári felügyelet alatt álló helymeghatározó rendszere, ami lehetővé teszi, hogy Európa továbbra is az űrtechnológia élvonalában maradjon, illetve biztosítani fogja az amerikai GPS rendszertől független hozzáférést a műholdas navigációhoz. A műholdas rendszer számos alkalmazással fog rendelkezni, a szállítmányozási logisztikától a mobiltelefonos alkalmazásokig.

Galileo Rajzpályázat

A Galileo rajzpályázat lebonyolítására 2011-ben kerül sor az Európai Unió 27 tagállamában. A rajzverseny során mind a 27 EU tagállamból kiválasztanak egy rajzot, amelynek alkotójáról a program keretében felbocsátandó 27 műhold egyikét nevezik el.

A részvételhez a gyerekeknek egy, a „világűr és az űrrepülés” témájához kapcsolódó alkotást kell beküldeniük. A beküldött kép ábrázolhatja például a Földet más bolygókkal és műholdakkal együtt, vagy a Galileo műhold rakétáinak kilövését. Az elkészült képeket be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, és fel kell tölteni a pályázat hivatalos weboldalára: http://www.galileocontest.eu/hu/registration. Minden gyermek csak egyetlen képet tölthet fel.

A pályázat 2011. szeptember 1-től november 15-ig tart. A nyertest egy közismert személyiségekből álló országos zsűri választja ki, amelynek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is tagja lesz.

A nyertes pályázat kihirdetésére egy díjkiosztó ünnepségen kerül sor, ahol a gyermek egy oklevelet és a róla elnevezendő valódi műholdat jelképező ajándékot kap.

A pályázattal kapcsolatos további részletekért látogasson el a verseny hivatalos weboldalára: www.galileocontest.eu