A nyüzsgő, élő természet helyett ezúttal az élettelen természet látnivalóira kívánják felhívni a figyelmet a Magyar ProGeo Egyesület által szervezett rendezvények, amelyek országszerte több helyszínen kerülnek megrendezésre. Az egyesület szándéka, hogy a természetben megtapasztalható, élményszerű keretek között ismertesse meg az érdeklődőket egy-egy különleges, érdekes helyszín földtörténetével, képződményeivel. Úgy hisszük, a kőzetek, ásványok, felszínformák, talajok, vizek világának ismerete, az e téren rendelkezésünkre álló erőforrásokkal való gazdálkodásunk, szervesen hozzátartoznak a környezetkultúrához. Az egyes kirándulásokat vezető földtudományi szakemberek éppen ezért ezúttal közérthető formában kívánják az egyes túrákon kínálkozó látnivalókat bemutatni. Kevésbé tudományos, mint inkább az ismereteket játékosan közvetítő, élményszerűvé formáló keretek között. 
Hívunk, várunk minden földtudományok iránt érdeklődőt egy kellemes őszi kirándulásra 2011. október 8-án a számos helyszín valamelyikén: Budapest, Tatabánya, Cserépfalu, Eger, Salgótarján - 2 helyszínnel, Szeged, Tokaj, Gyergyóditró

A geotóp (a Gea = Föld és toposz = hely szavakból) egy olyan földi helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.
Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásványvagy kövület-előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.
Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.
Vulkánkitörések, tengerárak, földrengések, földcsuszamlások, gleccserek nem csak a távoli tájak felszínét formálják! Évmilliókkal ezelőtti működésük nyomai máig meghatározzák hazai tájaink arculatát is.

Részletek, program itt: http://progeo.hu/