A kérdésre, miért jó hegyet mászni, sokan, sokféle választ adnak. Mindenki szeret kiszabadulni a négy fal közül a természetbe, a hegyek csúcsáról olyan látványban lehet részünk, mint sehol máshonnan. Egy-egy nehéz mászás a mozgás ősi élményét idézi.

Csakhogy azt is nagyon sokan el tudják magyarázni, hogy mászni miért nem jó. Érveik nem túlságosan sokrétűek, és általában egyetlen határozott kijelentés formáját öltik: a hegymászás veszélyes. Ezt hallva persze tíz hegymászóból tíz azonnal tiltakozik, saját tapasztalataikat és olykor mindenféle statisztikákat idéznek, közben magukban nagyon halkan elismerik: a hegymászás tényleg veszélyes. Helyesebben: lehet nagyon veszélyes is. De egyáltalán nem szükségszerű, hogy valóban az is legyen.

Ez a két könyv kizárólag a szükséges alaptechnikákat mutatja be. Ezáltal a kezdőknek és az alkalmi hegymászóknak kevesebbet kell megjegyezniük, több idejük marad a fontos gyakorlásra. A könyv igyekszik választ adni az olyan kérdésekre, hogy egy megoldás mikor eléggé biztonságos és mikor túl bonyolult; mi a veszélyes és mi a hosszadalmas stb. Meggyőződésünk, hogy a tanácsok a legnehezebb túráknál is hasznosak lesznek.

Figyelem! A hegymászást nem lehet könyvből elsajátítani. Ha ezt a sportot felelősségteljesen szeretnénk űzni, alapos ismeretekre kell szert tenni – szakavatott vezetéssel és sokéves gyakorlással.

Kiadja a CSER Kiadó és a Magyar Hegy- és Sportmászó szövetség. Megvásárolható a könyvesboltokban és az outdoor szaküzletekben.