Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este egy órára világszerte kapcsolják le a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.
A 2007-ben Ausztráliából indult kezdeményezés 2008-ra már nemzetközivé vált. Magyarország is ekkor, 2008-ban vett részt először az akcióban. Abban az évben négy magyar város csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez.

A Föld Órája igazi világméretű debütálására 2009-ben került sor. Közvélemény-kutatások szerint Magyarország lakosságának 67%-a hallott az akcióról, és 15%-a, vagyis mintegy másfél millió ember részt is vett benne. A világszerte csatlakozó 4000 településből 67 magyar volt, így az ország - a csatlakozó városok számát tekintve - a nemzetközi élmezőnyben végzett.
2011-ben, a tavalyi Föld Óráján is elsötétült a világ számos jól ismert, emblematikus épülete, látványossága. Az akcióhoz pedig több mint egy milliárd ember csatlakozott. A Földnek szentelt 60 perc sötétség idén március 31-én este 20.30-tól 21.30-ig tart.

Gyakori kérdések: http://foldoraja.hu/index.php?m=foldoraja