Itt ugyanis már nem csak a szegények étkeztetésére szolgáló konyha, hanem előlépett a „minden ember Isten előtti egyenlőségét” jelképező intézménnyé, szent cselekedetté.

Ha a vándor hosszú útról érkezik, először szállásra van szüksége, majd ételre és egy frissítő fürdoőre a tikkasztó menet után. Csak ha már a teste felfrissült, lesz az elméje is friss és nyitott arra, hogy a vallás tanításait befogadja. Csupán ekkor lesz képes elmélyült odafigyelésre. A szikh vallást az evilági lét teljes elfogadása jellemzi, amelyhez az emberi test alapvető igényei is hozzátartoznak.

Ezen alapeszmék mentén fogalmazta meg az ősi hindu és iszlám hitelemeket felhasználó — ám szellemiségében a 21. század modernségét idéző a minden hitvilágban megnyilvánuló, egyetlen közös Istent hirdető — szikh vallás alapítója, Guru Nának az 1500-as években a vallás alap - funkcióit. Így lett a langar, a közösségi konyha a szikh vallás egyik legfontosabb eleme. Egy szikh gurdwara — szent hely — tehát az elmélyülés mellett meleg ételt, szállást és fürdési lehetőségeket is biztosít a betérőknek…

Szöveg és kép: Kravalik Zsuzsanna, Gulyás Attila