Vannak, akik már szinte „hazajárnak” ide, hiszen a Szamos partján ez alatt a pár nap alatt mintha megállna az idő, vagy ha meg nem is áll, mindenesetre sokkal lassabban, nyugodtabban telik.
Túrákkal földön, vízen és két keréken, gasztronómiai barangolásokkal, a pálinkafőzdében vagy a hagyományos szatmári ételek háza táján, a helyi nagymamák sparheltjén főtt finomságokkal, népi és iparművészeti bemutatókkal és kirakodóvásárral, Pulyasarokkal, zöld programokkal, és még hosszan sorolhatnám. A lényeg: mindent a kiskertből és semmit a nagykerből. A Panyolafeszt mentes vásári vállalkozóktól, az alapanyagok helyiek. A gasztroszekciót a környék profin sütő-főző háziasszonyai képviselik. A szatmári ételek mellett idén megjelenik a határon túli Szatmár: miccsel a grillrácson, padlizsánnal és áfonyával minden elképzelhető formában. Lesz házi sör, szörpök, klasszikus lakodalmas sütemények, (tudjátok, amikor harmincféle van egy tálcán), puttyogós szilvalekvárfőzés, pálinkakóstolás és kenyérsütés kemencében.
Az idei fellépők között ott a Balkan Fanatik, Rúzsa Magdi, a Meszecsinka és a Buda Folk Band. A programok és koncertek közti lazulásképpen kiváló bringautak és három folyó vár, érintetlen homokpadokkal, kenuzásal, fekete gólyákkal, paradicsomi állapotokkal. Augusztus 8-10. között tehát irány Panyola!

Korábbi cikkünk Panyoláról itt!