A „Rómaiak nyomában a Duna mentén” projekt keretén belül, európai uniós támogatással valósult meg. A magyar-szlovák határon átnyúló program révén egy oktatásra és szórakoztató pihenésre alkalmas, hagyományőrző élményparkot alakítottak ki, ahol idén nyári táborok várják a római kor iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.

Almásfüzitő számos római kori emléket őriz, mivel a település egykor a Római Birodalom határvédelmi rendszere, a limes része volt. Régészeti kincsei kiemelt jelentőséggel bírnak a Duna mentén kialakított katonai táborok, az azokat összekötő limes-út, valamint az ennek mentén, a táborok közti kommunikációt elősegítő őrtornyok kutatásában.

A „Rómaiak nyomában a Duna mentén” projekt keretén belül olyan egyedi, korhű kivitelezésű élményparkot hoztak létre a településen, amely a jövőben fesztiválok, rendezvények és történelmi események újrajátszásának lebonyolítására kínál lehetőséget. A látogatók kézműves tevékenységek és bemutatók révén idézhetik fel a római kor szellemiségét. A táborokat és foglalkozásokat ókori hagyományőrző egyesületekkel együttműködve szervezik: oktatók, kézművesek, mesteremberek, kelta, római, germán és nomád katonai hagyományőrzők varázsolják a látogatók elé a római tábori életét. Az élménypark minden évben áprilistól októberig lesz látogatható, és több nagy rendezvény, valamint tematikus nap, színházi előadás és koncert helyszíne lesz.

Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott: nyugati fele, a mai Nagykolónia, az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak. Ez utóbbi nevét viseli az Ókori Élménypark Azaum Római Tábora, amely már idén táborozási lehetőséget kínál.

A Duna Almásfüzitőnél

Július 30. és augusztus 3. között a 10-18 évesek vehetnek részt az „Élet és szórakozás a római korban” elnevezésű táboron, ahol korabeli fegyverek, ételek és egyéb használati tárgyak elkészítésén keresztül ismerhetik meg a Római Birodalom szokásait és életét.

A létrejött tematikus élménypark célja, hogy feltámassza és ápolja a római kor történelmi hagyományait, és azt minél szélesebb körben terjessze oktató, szórakoztató jelleggel. Almásfüzitő a beruházás megvalósulása révén a római korhoz kapcsolódó gyűjteményekből, múzeumokból, kiállítóhelyekből és régészeti parkokból álló kulturális turisztikai útvonal részévé válik, melynek létrehozását a Magyar Limes Szövetség tűzte ki céljául.

Azaumról régész szemmel: Azaum, egy római tábor a vörösiszap fogságában

Kép: http://www.szabadidoalmasfuzito.hu/, wikipedia