A pézsmatulkokra és sarki nyulakra vadászó, a 80. északi szélességi fok felett élő sarki farkasokat is érintheti a klímaváltozás – L. David Mech szerint.
A klímaváltozás kedvezőtlen hatására egy több évtizeden át követett farkascsalád tanulmányozásakor figyeltek fel a kutatók. A család 1986 és 1997 között minden évben nevelt kölyköket. 1997-ben és 2000-ben azonban a növényzetet nyáron is hótakaró borította, ami megtizedelte a növényevők számát, így a farkasok egészen 2003-ig nem tudtak szaporodni. Mech szerint a szokatlanul hideg időjárás a globális klímaváltozással függött össze.

Terepi megfigyeléseiről Mech professzor májusban Magyarországon is előadást tart, "A 50-year Career of Wolf Research" (50 évnyi farkaskutatásom története) címmel. A Minnesotai Egyetem professzora és az International Wolf Center alapítója 1958 óta kutatja vadon élő farkasok és zsákmányállataik kölcsönhatását Észak-Amerikában. Tíz könyve közül magyarul "A sarki farkas - Tíz éven át a falkával" jelent meg.

Az előadás ingyenes, angol nyelvű, mindenkit szeretettel vár a szervező ELTE Etológia Tanszék (http://kutyaetologia.elte.hu).
Időpont, cím: 2010. május 3. 16 óra, ELTE TTK, Pázmány P. s. 1/c (Déli tömb), Fejér Lipót terem (0-805).

Képek: L. David Mech