Szeptember 22-én egy közös főzés, egy nagy asztalnál együtt elköltött vacsora, közös játékok, sportolás, vagy kertészkedés alkalmával kicsit jobban megismerhetjük szomszédainkat, s ha volt netán vitánk velük, ezeket is tisztázhatjuk. Hiszen kiderülhet, hogy anélkül, hogy ismernénk egymást, rengeteg mindenben gondolunk hasonlót.

A SZOMSZÉDÜNNEP RECEPTJE

Végy egy kisebb utcácskányi Embert egy kedves településen vagy kerületben, továbbá egy kezdeményezést (ez a Szomszédünnep), mely szerint ideje összejönni szomszédainkkal.
Fontos kellék egy lelkes Szervező, aki összetereli az utcában lakókat, és kézben tartja az eseményeket. A legfontosabb hozzávaló azonban a Lelkesedés, a részvétel, és a végén az együttlét vitathatatlan öröme. Kérdésed van? Csatlakoznál? Kérsz lufit a dekorációhoz? Keress minket! Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Szomszédünnep célja, hogy az egy utcában, egymás szomszédjában élő emberek, akiknek egy iskolába járnak a gyermekeik, akik munka után minden nap ugyanabban a boltban vásárolnak be – egyszóval a szomszédok, akik látásból már jól ismerik egymást, szót váltsanak egymással.
A program nyitott, hiszen a vállalkozó kedvűek maguk dönthetik el, hogy miképpen szomszédolnának: a közösség egy közeli téren, parkban gyűlne össze, vagy valamelyikük házában, udvarában. Közösen főznek, beszélgetnek, esetleg játékos vetélkedőket, szórakoztató programokat szerveznek - új élettel töltve meg a tereket, az utcákat.

Mindezeken túl hosszútávon is komoly társadalmi haszonnal járhat az esemény, ugyanis a szomszédsági kapcsolatok rendszeres ápolása gyarapítja és erősíti a társadalmi hálózatokat. Ez az információs háló járvány, baleset esetén gyorsabbá és szervezettebbé teheti a segítségnyújtást és a tájékoztatást, tudatos felhasználásával pedig a bűnmegelőzés és a gyermekvédelem területén lehet eredményeket elérni.
Tavaly több mint tízezren Szomszédünnepeltek a Hungarofest kezdeményezésére! Klikk a részletekért: www.szomszedunnep.hu

Szöveg, kép: szomszedunnep.hu