- számtalan kísérletezési lehetőséget rejt a Siemens Discovery Box, mely kutatódoboz már az óvodások számára is érhetően mutatja be a környezetismeretet. A gyerekek számukra kézzel fogható és látványos kísérleteken keresztül - az ételszínezékbe mártott elszíneződő virág láttán, avagy a bekormozódó tányéralátét - értik meg az emésztés folyamatát, avagy a légkörben kialakuló szennyeződések mechanizmusát.

Ötven kutatódobozt ajándékozott a Siemens budapesti és vidéki kisiskolák és óvodák számára, ahol már március első napjaiban megkezdték a Legyél Te is Felfedező! elnevezésű kísérleti oktatási projektet.

A kisiskolásoknak kialakított oktatási program azt a tendenciát kívánja megállítani és megfordítani, mely szerint évek óta egyre kevesebben lépnek természettudományos pályára, a divatszakmák dominanciája mellett 2009-ben a fizika, kémia és földtudományokban diplomát szerző fiatalok száma együttesen nem érte el a 300 főt.

A kezdeményezés hazánkban egyedülálló és hiánypótló, hisz a legfogékonyabb korban célozza meg a gyerekeket.
A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola igazgatója, Dudás Attila igazgató – több vezetőhöz hasonlóan - külön örömét fejezte ki, hogy a dobozok olyan alap eszközöket tartalmaznak, amiből a legtöbb intézmény hiányt szenved. „Rengeteg pályázat van digitális eszközökre, modern szemléltető-anyagokra, de alapdolgok hiányoznak az iskola készletéből. A kicsiknél az a hatásos, ha mindenkinek van egy saját hőmérője, vagy saját áramköre, kézbe adható tárgyakra lenne szükségünk. Több ilyen doboz is jól jönne, mert nagyon jól kombinálható, rengeteg lehetőség van benne.” A kisiskolás korosztálynak kevesebb lehetősége van a kísérletezésre, mint a középiskolásoknak, pedig a pedagógusok azon a véleményen vannak, hogy ha a gyerek kiskorban nem szereti meg a természettudományos tárgyakat, akkor később már hiába minden erőfeszítés.

A Kutatódoboz már 30 országban nagy siker, célja, hogy az 5-12 éves kisiskolások az általános tantermi modelltől eltérően megcsodálhassák, kezükbe vehessék és maguk is kipróbálhassák a fizika, elektromosság és biológia számos csodáját.

„Ez egy kísérleti projekt. 50 dobozt osztottunk szét első körben, ökoiskolák és óvodák között. Az elmúlt hetekben egyre több olyan visszajelzést kapunk, hogy intézményenként is többre lenne szükség, hisz eszközben is nagy segítség az iskoláknak. Terveink szerint az idei félév tapasztalataira alapozva szeretnénk folytatni és kiszélesíteni a Siemens Discovery Box – Legyél Te is Felfedező! elnevezésű oktatási programunkat. Május végén minden iskola szaktanárától és az óvópedagógusainktól beérkező értékelések alapján állítjuk össze a 2010/2011 tanév modelljét. A lelkesedés és az igény már most is kiemelkedően nagy, a tanárok és a kis felfedezők részéről egyaránt.” – mondta Farkas Szilvia, a Siemens kommunikációs igazgatója az ünnepélyes átadás kapcsán a dobozt lelkesen körbe álló Bethlen Gábor Általános Iskola diákjainak, majd hozzátette:”A jövő kis kutatói nem is késlekedtek, percek alatt világításra bírták az égőket, testükön elhelyezték (illusztrált) belső szerveiket, meghallgatták egymás pulzusát, sőt a dinamó működését is elmagyarázták büszkén mosolygó tanáraiknak.”