Az erdőgazdaság megállapodást írt alá a dömösi önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a térség természeti értékeinek folyamatos bemutatásában való együttműködésről. Összesen 2000 munkaórával, 9 millió forintos költséggel készült el a Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb turisztikai fejlesztése, a Rám-szakadék Tanösvény. Az esemény jelentőségét a Rám-szakadék egyedülálló természeti értékei és évi több mint 60 ezres látogatószáma mellett az adja, hogy a fejlesztés keretében felújították a 2006-ban létesített biztonsági berendezéseket, újabb 25 méter kapaszkodó korlátot és létrákat szereltek fel, 3 kilométer hosszan frissítették a turistajelzéseket, a Szőke-forrás völgyben futó erdészeti utat 200 méter hosszan lekövezték, illetve egy, az elmúlt évek heves esőzései által megrongált hidat is helyreállítottak.

Maga a Tanösvény 23 információs táblán nyújt ismereteket a Rám-szakadék élővilágáról és történelméről, a turisták tájékozódását 6 db új irányjelző tábla segíti, építettek 2 db új tűzrakót és a gyerekek részére egy autók elől elzárt, füves, biztonságos részt is. Mindezzel a Rám-szakadék épített környezete, szolgáltatásai és biztonsági berendezései eleget tesznek az attraktív turisztikai célpontokkal szemben támasztott látogatói követelményeknek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. emellett is szeretné felhívni a Rám-szakadékhoz látogatók figyelmét a turistaút nehézségi fokára, melyet kizárólag megfelelő lábbelit és öltözetet viselő turisták teljesíthetnek problémamentesen. A látogatási szabályokat is tartalmazza az induló új honlap, a www.ramszakadek.hu oldal, ahol a jövőben a térségbe tervezett kirándulásokkal kapcsolatos hasznos információkat olvashatnak majd az érdeklődők.

A Rám-szakadék
Lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. A szakadék egy változatos vulkáni kőzetekben kialakult szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de néhány befelé dőlő fal is színesíti. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb magyarországi jelzett turistautaknak, amely a mostani fejlesztéseknek köszönhetően biztonságosabbá és még inkább látogatóbaráttá vált.

Kép: Pilisi Parkerdő Zrt., ramszakadek.hu