„Aki fél, ne menjen az Üsztürtre, aki pedig bátor, azért ne menjen.” Így tartja egy régi mondás, melyet máig tiszteletben tartanak a helyiek.

Az Üsztürt területén napjainkban három ország osztozik, nagyobb részben Kazahsztán és Üzbegisztán, kisebb részben Türkmenisztán.

Aki manapság átkel az Üsztürtöt átszelő egyetlen úton, az üzbegisztáni Kongrat és a kazahsztáni Bejneü között (közel 400 km), csak a határtalanul kietlen pusztaságokkal találkozik, és nem is sejti, hogy a végtelenség mélyén csodálatos, olykor megdöbbentő látványosságokat rejteget a természet.

Péczely Lajos közép-ázsiai expedíciói során 2005 és 2010 között négy alkalommal kereste fel az Üsztürtöt, látványos medencék, tanúhegyek és partfalak, valamint a hajdani karavánélet építészeti emlékei után kutatva.

A képes előadás az Üsztürt ismeretlen érdekességeit és szépségeit mutatja be.

Előadó: Péczely Lajos okl.vegyipari gépészmérnök. Több évtizedes ipari múlt után ma a Kelet Kiadó tulajdonosa és ügyvezetője. 1976-tól járja Ázsia országait. 2002-től szíve csücske Közép-Ázsia, ahol összesen csaknem másfél évet töltött utazásokkal.

Belépődíj: Ingyenes

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!
Információ és visszajelzés: Gőgös Norbert / +36 30 250 2765 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.