Ipolytarnóc nevét először a környéken megtalált közel 100 méter hosszúságú, és 8 méter kerületű óriási megkövesült fa tette híressé. A világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyő-féléjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetek lepléből. A helybéliek "Gyurtyánkő-lóczának" nevezték el, és kővé válásáról varázslatos meséket szőttek. A terület első tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el.

A világhírű kövületet a számára épült hűvös pincében lehet megtekinteni

Geológiai tanösvény
A tanösvényen lépkedve egy ősi tenger, a Paratethys fenekétől - egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül - a vulkánok tetejéig ívelő időutazással a történelem előtti múltba csöppenhetünk, mintegy 23-17 millió évvel ezelőttre. Az akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bejárható, A tanösvény kiállításai magyar-angol nyelvűek. Az ősmaradványok közt felfedezhetünk cápafogakat (az előkerült cápafogakat a helybéliek megkövesült madárnyelveknek nevezték el és ekként árusították is a területre vetődőknek, egészen a múlt század közepéig), kövesedett fákat, levéllenyomatokat, valamint ősállati lábnyomokat. A park érdeklődő kicsiknek is ajánlott: egy hároméves őslény-mániást végül nehezen vonszoltunk ki a bemutatóhelyekről...

A carnivoripeda nogradensis lábnyoma

A lábnyomok alapján rekonstruált állatok háromdimenziós vetítés segítségével elevenednek meg. Ha épp nem ég ki az egyik vetítő izzója - amely hiba esetünkben megmentette a háromévest (és szüleit) a 3D-ben megjelenő kardfogú tigris éjszakai kísértéseitől.

A miocén erdők (szobor)élőlényeit rekonstruált környezetükben is meglátogathatjuk

Mindez elfogadható áron, európai színvonalú minőségben és -körülmények közt. Talán vegetatívnak hat, de üdítő, hogy a vezetett túra előtt és után nem kell búvóhelyeket keresni, mert a kulturált vécék jól elhelyezettek. Az is kellemes, hogy a belépőjegyből lefogyasztható 100 forintnak értéke van a park büféjében - egy megtermett szendvics 250 Ft. A kreatív játszótér mellett uzsonnázó asztalok várják a megéhezett vendégeket, a 120 cm-nél magasabb látogatók pedig a lombkorona sétányon a fák lombozatában vezető magaslati pályán is próbára tehetik felfedezői merészségüket.

A lombkorona sétány felső szintje

Ma itt láthatók a híres, 7,6 millió éves bükkábrányi óriásfatörzs-leletek is!

Tehát: Irány Ipolytarnóc!

Jegyárak

Kép, forrás: osmaradvanyok.hu, utazzitthon.hu, bnpi.hu