A XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségszavazásának nyertese: Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter; egy évvel korábban, a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállításon is közönségdíjas lett - akkor „A favágó és gyermekei” c. fotójával.

A második legtöbb szavazatot Sopronyi Gyula szabadfoglalkozású fotóriporter "Árvaház Havadtőn" c. képriportja kapta, amely elnyerte a Magyar Sajtófotó-pályázat 2009 legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat. A harmadik helyen Ritzel Zoltán, a Tolnai Népújság fotóriporterének "Violinkulcs" c. képe végzett, amely elnyerte a Magyar Sajtófotó-pályázat 2009 Természet és tudomány (egyedi) kategória első díját.

Kerekes M. István Yelena című portréja 2009 júniusában készült, és egy észak-romániai máramarosi ukrán kislányt ábrázol. A kép alkotója még csak 2000 óta foglalkozik fotográfiával, de mára már kiemelkedő sikereket ért el. “Yelena” című fotójával 2010-ben 4 kontinens, 17 országában, 23 díjat nyert.

Fotó: Kerekes István
Yelena

A kép alkotójának találkozása Yelenával: “Amikor megláttam azt a kislányt, annyira megdöbbentem, hogy pár perc kellett ahhoz, hogy észhez térjek. Ez pedig nálam nagyon ritka. Yelena egy falusi házban lakik, a farakás mellett, az eresz alatt hintázott kis kendővel a fején. Mesébe illő jelenetnek éreztem. A háttér sötét volt, és a belső tisztaságtól sugárzó arca valósággal világított. A kislány első vagy második osztályos lehetett. Eleinte szégyenlős volt. Több mint húsz képet készítettem róla, és amikor visszanéztem a felvételeket, egyetlenegy tetszett: amelyiken egy enyhe kis mosoly jelent meg az arcán. Ezzel a képpel pályáztam a 2009-es sajtófotó pályázaton és külföldön is. Nagyon szeretem ezt a képet, de bevallom: ilyen sikerre a legmerészebb álmaimban sem gondoltam. Csodálatos érzés.”

Forrás és részletek: http://www.sajto-foto.hu