“Millió és millió apró, kis átlátszó kristályka hull alá havazáskor. Tulajdonképpen mindegyik egészen átlátszó, de mivel a kristályok közt megszámlálhatatlan olyan van, amely a földön heverve, vagy hullás közben éppen szemünkbe tükrözi a fehér eget, azért a hó fehérnek látszik. Ha az üveget porrá törjük, az a por is fehérnek látszik. A kősó, meg a cukor pora is fehér, pedig minden szemcséje teljesen átlátszó kristály!

A hó szemcséi egymásra tapadnak, ha a hó hőmérséklete közel 0 °C-ú. A nagyon hideg hó nem tapad össze, sőt a kis kristályok karcolják egymást s a millió apró kristály parányian finom karcoló hangjából lesz lépésünk alatt a nyikorgás.

Nyolc-tíz fokos hidegben már nyikorog vagy csikorog a hó. Az ilyen hóban a szemek nem tapadnak össze, az ilyen hóból csak kis melengetéssel tudunk jó hógombócot csinálni.

Nem tudom, jutott-e már eszébe laikusnak azon gondolkodni, hogy miért lehet a hóból hógombócot csinálni? Homokból csak akkor lehet, ha vizes. A víz a tapasztószer. A hó azonban egészen száraz lehet, mégis összetapad!

Az Egyesült Államok Szenátusának hivatalnokai hócsatáznak a Capitolium előtt - 1925, Washington D.C.

Nagyfontosságú jelenség ez, amiből a sarkvidékek legnagyszerűbb jelenségei, a jégtakarók, a gleccserek, a jéghegyek keletkeztek.

Mondottuk, hogy a nyomás a jég fagyás-, illetőleg olvadáspontját befolyásolja. Ha két kis jégkristályt egymáshoz nyomunk, pl. úgy, hogy az egyiknek a sarka ér a másik lapjához, akkor kicsi nyomás is elegendő, hogy az érintkező csúcson nagy nyomás jöjjön létre. Koncentrálódik tenyerünk egész felületének nyomása néhány ilyen kis kristály hegyére. Ott tehát aránylag óriási nyomás keletkezik. Ennek hatására a kristályka csúcsa megolvad, a megolvadó víz kicsúszik a csúcs alól, felszabadul a nyomástól, ezért rögtön megfagy. Összeragasztja most a két kis kristályt. De az egész tünemény olyan parányi, hogy csak igen erős nagyítóüveg alatt láthatjuk.“

Rekordméretű hógolyó készül Oxfordban

Forrás: Cholnoky Jenő A Jég-világ, Budapest, 1914, Országos Monográfiai Társaság
Kép: wikipedia