A San Franciscó-i Egyetem kutatói, David Matsumoto és kollégája párhuzamba állította az olimpiai győzelem és büszkeség kifejezését a főemlősök hasonló érzelmeit kifejező mozdulatsorokkal. Az ököl magasba emelésével és a mellkasdöngetéssel nagyságukat és erejüket fitogtató egyedekben a nyújtott testhelyzet tesztoszterontermelést vált ki, és egyúttal csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, valamint növeli az egyed hatalomérzetét és kockázattűrő képességét.

Az állatvilágban a győzelem és az elismerésre méltó teljesítményt követő hangsúlyos megmutatkozás erősíti - vagy épp megalapozza - a populáció hierarchiájában betöltött domináns szerepeket. Ezek segítségével alakul a közösség kapcsolati rendszere, ezen keresztül pedig az egyedek szaporodási esélyei és sikeressége.

Az emberek esetében a kitörő örömöt kísérő mozdulatsor az akadály leküzdése, az óriási megterhelés és feszültség utáni kiengedéshez társul elsődlegesen. A cikk szerzői további vizsgálatoknak kívánják alávetni a nők és férfiak örömkitörései közti különbségeket, valamint a spontán és az előre eltervezett örömrituálék közi eltéréseket.

Forrás: DiscoveryNews
Kép: wikimedia commons, theaustralian.com.au, Marianne Vos Facebook