Kilátás a Snöhettáról

A Skandináv-félsziget déli felén, Norvégiában emelkedő 2286 m-es Snohetta tetejére 1798-ban jutottak föl először, majd rövidesen kiderült, hogy van ennél magasabb csúcs is a Skandináv-hegyvidéken. Ám e hegy helyzete, környezete, élővilága ma is az egyik legkülönlegesebb Észak-Európában.
A Skandináv-hegyvidék tágas, szelíd fennsíkjai, az 1000-1500 m magasan fekvő fjellek a jégkorszakokban a jégképződés helyszínei voltak. Innen indultak növekedésnek a jégsapkák, amelyek összekapcsolódva jégtakarókat alkottak, és legnagyobb kiterjedésük idején egészen a Kárpátok északi előteréig nyomultak előre dél felé.

Mára a jég a legmagasabb tetőkre, a védett völgyekbe, a nedves és hűvös magaslatokra húzódott vissza. A Dovrefjellből kiemelkedő Snöhetta-tömb is ilyen terep: zuzmós-köves tundra, sok olvadékvízzel és egy kevéske jéggel.

A Snöhetta hegytömbje fehér éjszakán

A jégmarta lejtők környezete és a terjedelmes fennsík az elmúlt évtizedekben katonai gyakorlóterep volt. Télen a végeláthatatlan, vastag hómezők, a szintúgy nedves nyáron pedig a felszínre telepedő felhőzet és a tájékozódási nehézségek jelentettek kihívást e lakatlan terepen lövészetet is gyakorló csapatok számára. Ám ahogy az sok katonai, rendszeresen lezárt vidék esetében megfigyelhető (itthon leginkább az évtizedekig fegyverbelövésekhez használt Délkeleti-Bükk a példa), a turistahad elmaradása és a fejlesztés-kiépítés hiánya meglepően változatos élővilág számára biztosított viszonylag háborítatlan otthont. A katonai tevékenység ellenére is.

Hétvégén kötélhossznyi családok igyekeznek a csúcsra, mellettük rénszarvasok hűsölnek a jégen

A lövészet mára a múlté, a látogatók száma hirtelen emelkedni kezdett, de a védelemmel sem késlekedtek, így lett a Snöhetta környéke a Dovrefjell-Sunndalsfjella Nemzeti Park része. A murvás utakon ideautózó turisták számára viszonylag könnyű, hétvégi célpont a Snöhetta-mászás (norvég viszonyok között ez kisgyerekes, családi túra, sőt még pórázon tartott kutyák is följutnak – élelmiszer-ellátmányukat szigorúan, kis táskákban magukon cipelve).

Egykori katonai rádióátjátszó és helikopter-leszálló a Snöhetta tetején

A túrát kiegészíti a tundra különleges felszínformáinak és életközösségeinek látványa, s ez utóbbi terén igazán különleges állatmegfigyelő építmény is helyet kapott a fennsíkon. A nézelődésre, állatlesre, de előadásokra is alkalmas, kandallóval fűthető épület a rénszarvasok fő mozgási útvonala mentén áll. Ide behelyezkedve hatalmas panorámaüvegen keresztül szemlélhető a tundrai vándorlás.

Kép: dezeen.com, exterra