De ha bármi gikszer van, vagy csak nem tudod, hol egy jó étterem, hasznos, ha ezek az alkalmazások kéznél vannak.

1. Hotel Tonight – a szállodák last minute, igen kedvezményes árai, ha aznap este szállást keresel.

2. Maps.me – térképes szolgáltatás, amelyben az a legjobb, hogy roaming és Wi-Fi nélkül is üzemel, csak indulás előtt töltsd le a mobilodra a meglátogatandó városok, országok térképét.

3. Waze - a világ legnagyobb közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazása, melyben a valós idejű közlekedési információkat sofőrök milliói osztják meg egymással.

4. Translate – rengeteg nyelven elérhető fordítóapplikáció, szavakat, mondatokat begépelve azonnal mutatja a fordítást a kért nyelven.

5. AroundMe – ha már álltál tanácstalanul egy idegen városban, akkor tudod majd értékelni ezt az applikációt. Pont arra jó, amire a neve is utal: megmutatja, mi van körülötted, azaz hol van a közeledben ATM, kórház, parkolóház, benzinkút és még sok más, amire szükséged lehet.

6. Wi-Fi Finder – 145 országban közel 900 000 Wi-Fi-lelőhelyet tartalmazó adatbázisának segítségével mondja meg, hogy hozzád hol van legközelebb ingyenes és fizetős Wi-Fi, hogy elkerüld a drága adatforgalmat. Külön előnye, hogy a lelőhelyeket kategóriánként mutatja, úgyhogy eldöntheted, egy könyvtárba, kávézóba vagy étterembe mennél legszívesebben szörfölni.

7. XE Currency Converter – van néhány deviza, aminek nem okoz gondot az átváltása, de minél egzotikusabb helyekre utazol, annál nehezebb észben tartani, mennyit is ér a fizetőeszköz. Egyrészt jó tudni, hogy a valutaváltónál a hivatalos árfolyamot kapod-e, másrészt pedig gyorsan megnézheted az üzletben, megér-e neked annyit az a póló.

8. Tuneln – világszerte 100 000 rádióállomást hallgathatsz. Jól jön, ha órákig várni kell egy csatlakozásra, ha hangosan horkolnak a szobatársak a hostelben, vagy épp csak úgy belekóstolnál, mit hallgatnak a helyiek.

9. Stay.com – a norvég fejlesztésű alkalmazáson keresztül úgy 150 nagyváros teljes információs adatbázisát töltheted le ingyenesen a telefonodra, majd azt – és ez a legjobb az egészben – internet kapcsolat nélkül, bárhol és bármikor elérheted. Ahogy tervezed az utat, megnézheted, milyen szállásokat, éttermeket, turistalátványosságokat találsz útközben, sőt, az alkalmazásnak része minden városról egy részletes térkép is.

10. Snapseed - a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram) megosztandó fotókat ezzel szoktam kicsit feltuningolni. Pár másodperc alatt néhány csúszka segítségével jelentősen módosíthatsz a kontraszton, tónuson.

Még több hasznos úti tipp Travellina most megjelenő könyvében!

Gyakorlati útmutató, amely megtanít arra, hogy a legtöbbet tudd kihozni az idődből és a pénzedből, és hogy az utazás egy életre szóló élménnyé váljon.

A „Világutazók kézikönyve” nem hagyományos útleírásokat tartalmaz, hanem személyes tapasztalatok, praktikák, weblapok és tanácsok gyűjteményét. Kisgyörgy Éva - a travellina blog szerzője - immáron harminc éve szenvedélyesen járja a világot és olyan élményeket, ismereteket oszt meg veled, amelyeket 112 országot bebarangolva halmozott fel.

Egy könyv, amely a kezdőtől a haladóig minden utazónak segítségére lesz, hogy a legtöbbet hozza ki a vakációból!