A különböző, természetben végzett tevékenységekhez egyre specializáltabb termékeket fejlesztenek, évről évre újabb szabások, anyagok és trükkök teszik még tökéletesebbé a ruhákat és felszereléseket. A döntésünket bonyolítja a sok különböző anyag, a szakkifejezések, a grammok, a változó divat, és persze, hogy van-e a méretemben, milyen színben kapható, hol, mennyibe kerül, ha rendelni kell, mikorra érkezik meg...

Milyen kabátot vegyünk őszi (vagy épp tavaszi) túranapokra? A válasz nagyon egyszerű: attól függ, hogy mire használjuk, pontosabban, hol és mire.

Nyilvánvalóan egészen más viszonyok jellemzőek ősszel a hortobágyi daruvonulásnál, a Normafán, a Tátrában, az Alpok 4000-esein, vagy egy igazi áztató esőben egy lápvidéken... Mi több, emberenként eltérő a hő- és egyéb természetiviszontagságtűrő képességünk.
Az átmeneti időjárás változékony. Se hideg, se meleg, de fújhat a szél, eshet az eső, szóval, olyan ősziestavaszias.
Átmeneti kabátnak tehát sok minden megfelelhet.
Jó lehet egy széldzseki, de lehet, hogy nem árt, ha lepergeti a vizet, vagy akár teljesen vízálló.
Megfelelhet a célnak egy polárpulcsi is, vagy egy igazi viaszosvászon parka. Minden kabátnak több funkciója lehet: védhet az eső, a szél, és/vagy a hideg ellen.
Ráadásul még jól vagy épp rosszul nézhetünk ki benne... Fontos tehát tudni, hogy melyik szempont milyen súllyal jöhet számításba.

Öltözködés-alapok

A közismert trükk, ami csodákra képes: a réteges öltözködés – mely nem csupán a komfortérzést növeli, de a teljesítményünket is. Szabályai elég egyszerűek: az alsó ruhadarab (aláöltözék) van a legközelebb a bőrünkhöz, és segít a nedvességet eltávolítani a testfelszíntől. Ezután egy-kettő – a hőmérséklettől és a végzett tevékenységtől függő – középső, szigetelőréteg következik, ami a testünk melegen tartásáért felelős. Végül pedig egy külső védelemre hivatott „héjréteg” követezik, ami megvéd a széltől, esőtől, havazástól.

Minden rétegnek alapvetően ugyanaz a feladata: segítsen a testünknek a lehető legegyenletesebb testhőmérséklet tartásában.

Jellegzetes hibák

A rétegek anyaga, szabása és együttműködése mind befolyásolja komfortérzetünket. Ha pl. pamutpólót veszünk a polárpulcsi és az esőkabát alá, ne csodálkozzunk, ha a hétvégi túra pihenőjénél lassan száradunk, és hűvös -nyirkos érzésünk van, mivel a pamut lassan szárad, ráadásul nem elég hatékonyan vezeti el a nedvességünket a külsőbb rétegekbe. Ugyanígy, ha külső védelemnek egy szellőzésre/lélegzésre képtelen nejlon esőkabátot veszünk fel, várhatóan a legkisebb mozgás után fóliasátorban érezzük majd magunkat. De persze ez is ízlés kérdése, mint a hágóbiciklizés.... Mindenesetre egy többnapos hegyi túrának farmerdzsekiben nekiesni ma már inkább felelőtlenség, mint vagányság.

Szabásszabályok

Ahány tevékenység, annyiféle szabás létezik. A kiválasztásakor nagyon fontos, hogy a kabát paszszoljon ránk. Nem szerencsés, ha túl bő, mert akkor nem eléggé tartja a meleget. Azt ugyanis a testünk termeli és a bőr feletti rétegek őrzik meg.
Ha túl bő a szabás, túl sok a hely a kabát és bőrünk között, ami jelentősen rontja fűtési hatékonyságunkat, mert nagyobb, instabil légtömeget kell felmelegítenünk, amit ráadásul a szél pillanatok alatt kifújhat a kabátból.
Ma egyre divatosabb a szűk (ún. athletic fit) szabás. Kiválóan működhet, de érdemes odafigyelni a próbánál, hogy minden irányban kényelmes legyen benne a mozgás. (Akkor is, ha még egy réteg ruhát veszünk alá.) A rugalmas (stretch) anyag tovább könnyítheti mozgásunkat. A túl szoros ruha vérkeringésünket is ronthatja, ami pedig fűtőteljesítményünket is visszaveti.
Meglepően sok hő tud kiszökni az ujjaknál, illetve a derék- és a nyakrésznél. Ha ezek jól zárhatóak, úgy a meleget bent, a hideget és a szelet pedig kint tudjuk tartani.
A klasszikus túrakabátok jellemzően középhosszúak vagy hosszúak, szabásuk általában a hátizsák viseléséhez idomul, így többnyire magasabban vannak a zsebek. Hátizsákos túrázóknak fontos lehet a vállerősítés, illetve az hogy a vállvonalon lehetőleg ne fuson varrat, mert ezt a hátizsák „megeszi”.
Esős időben a belső zseb általában jobban védi kincseinket. A minimalista, ultrakönnyű kabátokon általában csak egy napoleonzseb található, vagy az sem.

Szellőzés

Igen fontos a túlmelegés elkerülése, illetve az izzadság és a felesleges nedvesség eltávolítása érdekében.
Minden rétegnél lényeges, de különösen a héjkabátoknál, illetve az ezt a funkciót betöltő külső védőrétegeknél meghatározó. A héjkabátok kétféle módon segítenek eltávolítani a nedvességet: egyrészt az anyag mikroszkopikus pórusain keresztül, másrészt olyan ötletes szellőztetési megoldások segítségével, mint a hálós zseb, a hónaljcipzár vagy a speciális gallérkialakítás.

Széldzseki

A legkönnyebb külső réteg.
Akár 70 g súlyú, szélálló, vízlepergető és szellőződzse kiket is beszerezhetünk, melyek jól használhatók az intenzív mozgással járó sportokhoz. A karok szabása általában kényelmes és szabad mozgást biztosít.
További előnyük, hogy sokszor a saját zsebükbe csomagolhatóak.
Érdemes olyat választani, ahol a hónaljnál és a zsebeknél hálós vagy egyéb szellőzési lehetőséget találunk.
Az ultrakönnyű anyagok általános hátránya, hogy kevésbé strapabíróak. Igaz ez a pehelysúlyú (240–350 g körüli) esőkabátokra is. Ezek nem az örökkévalóságnak készülnek, hanem – ameddig bírják – a teljesítmények kiszolgálására.

Polár

A polarfleece és a hozzá hasonló szövetek általánosságban a gyapjúnál könnyebb, erős, puha, kényelmes anyagok.
Jól szellőznek, mosógépben moshatóak, erősen víztaszító tulajdonságuknak köszönhetően pedig gyorsan száradnak, rövid idő alatt nyomják ki magukból az izzadságot, nedvességet, illetve valamelyest nedvesen is melegítenek.
Rengeteg változatuk létezik az aláöltözéktől a szélálló, vastag pulóverig, amelyek akár átmeneti kabátként is működhetnek.

Softshell

Melegít és véd a szél, illetve mérsékelten vagy épp meglepően jól az eső ellen. Ám rendkívül drága és ha pl. egy őszi sárkányeregetésnél, vagy ha a kőrös-feketetói vásárban hirtelen kisüt a Nap, nem biztos, hogy kibírjuk benne: hiszen speciális, technikai ruhadarabnak számít, amely főként hidegebb, hegyvidéki mozgásoknál csillogtatja meg képességeit.

3/1 kabátok

Ez a típus csomagtermék, amely egy héj- és egy becipzározható, többnyire polárpulóverből áll. A külső réteg véd a széltől és az esőtől, a kivehető belső pedig melegít. Előnye, hogy mindkét réteg önmagában is használható és általában olcsóbb, mintha külön vennénk meg őket.

Héjkabátok

Kiemelten fontos a víz- és szélálló, valamint ezzel egy időben a lélegzőjelleg. A leggyakrabban a különféle Gore Tex anyagokkal találkozhatunk, ám más márkajelzésű szövetek is ki válóan teljesítik a lélegzés és vízállóság próbáját, főleg, hogy több világmárka saját anyagokat is használ. A héjkabátok varratait a vízállóság érdekében hegesztik.

Az esőcsuklyájuk szűkíthető és sok típusnál gallérrá alakítható. Itt is szerencsés a szellőző hónaljcipzár, a tépőzáras mandzsetta és a rugalmas zsinórral öszszehúzható alsó szegély. Lényeges, hogy a cipzár is vízhatlan, vagy tépőzáras fedőrésszel takarható legyen.

Halász-vadász-madarász kabátok

Hosszabb szabásúak, parkajellegűek.

Leegyszerűsítve nevezhetjük viaszosvászon kabátnak is e szép, „hagyományőrző” viseletet, de nem érdemes alábecsülni. Igen jó szellőzési tulajdonsága mellé jó vizállóság is társul, természetesen a karbantartás függvényében, ugyan is viaszostörődést és -ápolást igényelnek. De meghálálják, mert valószínűleg így festünk majd a legjobban a gemenci szarvasbőgéses túrán, vagy egy maratoni kutyasétáltatáson a budai hegyekben. Ráadásul nagyon jól mennek hozzá a mostanában egyre divatosabb és még annál is praktikusabb brit gumicsizmák, és nagy, kényelmes zsebeiben pedig jól megfér egymás mellett a jegyzetfüzet, a szendvics és a laposüveg.

Szöveg: Illyés Péter

További információkért látogassa meg honlapunkat!