A vírusok genetikai térképéből kiderült, hogy egyszerre két náthavírus is garázdálkodhat szervezetünkben, amelyek eközben egymással is kicserélhetik génjeiket. Ezzel pedig egy harmadik, teljesen új variáció születik…

Testünk immunrendszere e vírusokat azok felszíni, szervezetünk számára idegen vírusfehérjék alapján azonosítja – magyarázza Ann Palmenberg, a kutatást végző Wisconsin Madison Egyetem virológusa – ezért kérdéses olyan oltóanyag kifejlesztése, amely minden variáció ellen hatásos. Ugyanakkor a szóban forgó – náthafelelős – Rhinovírusok belső felépítése igen hasonló; ez pedig ad némi reményt egy sikeres gyógymód kidolgozására.

Egy átlagos felnőtt évente 2-4 megfázáson esik át, míg egy iskolás gyerek akár 10 náthát is legyűrhet évente. A kipirosodott, náthás orrnál azonban több gondot is okozhatnak a Rhinovírusok: kiválthatnak asztmás rohamokat, hozzájárulhatnak különböző koponyaüregi gyulladásokhoz, akár tüdőgyulladáshoz is.

R14-es Humán Rhinovírus animáció itt.

Amennyire gyakoriak ezek a kórokozók, annyira rejtélyesek is a kutatók számára. Például csupán az utóbbi két év munkája nyomán derült fény arra, hogy nem két, hanem három fő csoportba sorolhatók. Az újonnan azonosított, C vírustörzs épp az az alattomos csoport, amely szívesen időzik a tüdő bugyraiban.

Az A és B vírustörzs génkódjainak birtokában most azok a C törzzsel fennálló kapcsolatainak feltárása a feladat, no és persze óriási fegyvertény lenne a nátha elleni gyógyszer kifejlesztése is!

Forrás: DiscoveryNews
Képek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov