Elméletük szerint az emberiség immár elkerülhetetlenül nyomot hagy a földkéreg rétegsorában. Ezúttal nem a kontinensek mozgása, nem az erős vulkanikus tevékenység és nem is óriásmeteor-becsapódás okozta rétegtani váltásról van szó, mégis eltörölhetetlenül beíródunk a Föld rétegtani történelmébe. A mi geológiai időnk egy pillanat csupán a földtörténetben, de az elnevezés bevezetése sokat lendíthet az ember visszavonhatatlan, bolygóalakító hatásának elismerésében, ezen keresztül a lelombozó helyzet lehetséges kezelési módjainak komoly felkutatása elé állíthat.

 Kép: wikipedia, http://traumwerk.stanford.edu

Az erdőirtások, bányászat, útépítés következtében megnövekedett mennyiségű hordalék szállítódott a folyóvizekkel, és halmozódott fel az óceáni aljzaton. A fosszilis üzemanyagok használata több szenet juttatott a légkörbe, mint ami az 55 millió évvel ezelőtti paleocén-eocén felmelegedés idején jellemző volt. Az óceánok egyre több széndioxidot nyelnek el, amely a nyílt vizek elsavasodásához, ami áttételesen akár egy újabb fajkihalási időszakhoz vezethet.

Az antropocént azonban nem csupán a klímaváltozás vagy fajkihalások jelzik. Benne van a kezünk a bioszféra további átalakulásában is, többek közt számtalan állat- és növényfaj bolygószerte történt elterjesztésében. Az ember okozta átalakulások megértésén kívül fontos lenne tudni, hogyan fékezhetnénk az eszeveszett átalakításon, hogyan érhetnénk el hatékonyan a fenntarthatóság állapotát.

Facebook játék! - Te mit teszel környezeted fenntarthatóbb használatáért?
A legtöbb lájkot kapott, facebookos ötlet-hozzászólás gazdáját egy Hungary Carddal jutalmazzuk. A hozzászólást, a szavazást péntek délután 5-kor zárjuk a közösségi site Földgömb-oldalán.

Földtörténeti időskála