Kulináris szempontból a lakodalom a legfontosabb esemény ezen a vidéken, kemény próbatétel az egész rokonság számára. Szigorú szabályok szerint kell előkészülni egy ilyen ünnepségre. Ha négyszáznál kevesebb vendég várható, nem is érdemes megtartani az esküvőt, olyan, mintha nem is lett volna. Minden háznak legalább kétszáz főre való tányérral és evőeszközzel kell rendelkeznie, különben soha nem talál a család menyasszonyt, illetve vőlegényt a csemetéinek. Igaz, hogy az ukrán étkészleteknek nem kel olyan fényűzőnek lenniük, mint Európában. Vendégenként egy mélytányér, egy villa és egy pálinkáspohár bőven elegendő. Olykor jár még egy kanál is.

Amint kitűzték a lakodalom napját, összeülnek az asszonyok a szomszédságból, hogy felosszák egymás közt a feladatokat: ki süti a kenyeret, ki készíti a véres hurkát, ki a szvesankát, a frissen sült húst hagymával és így tovább. Két disznót áldoznak fel rendszerint erre az alkalomra, és egészen a bőrükig, a legutolsó porcikájukat is különböző étkekké dolgozzák fel.

Az ukrán lakodalmakat mindig a szabad ég alatt tartják. Asztalokat és padokat állítanak fel hosszú sorban. Elsőként házi pálinka kerül az asztalra kétliteres flaskákban, meg savanyított paradicsom és uborka, mellé frissen sütött polanyica – egy majdnem fél méter átmérőjű zsemle -, amit puszta kézzel tépnek szét, és hatalmas darabokban falnak be.

Először koccintanak a fiatal pár egészségére, hosszú és boldog életet kívánva nekik, azután pedig mindenki pukkadásig eszi magát. Amit a női brigád napokon át sütött-főzött, azt a vendégeknek az utolsó falatig el kell pusztítaniuk. Az ukrán lakodalmakon voltaképpen egyetlen fogás van, de azt akár három napon keresztül ehetik a meghívottak. Az evést csak a szokásos pohárköszöntők és rövid dulakodások szakíthatják meg, ezek rendszeres időközönként zajlanak az asztaloknál. Időnként persze táncolnak és énekelnek is.

Az élő zene ugyanis elengedhetetlen tartozéka a lakodalomnak, a zenekar vég nélkül játssza a népies és a modern lakodalmas rockot. Minden évben felröppen egy-egy rettenetes új sláger, jelenleg éppen a körülményes „Mentolos cigarettád füstje” címet viselő rockballada a kedvenc széles körben. Jövőre bizonyára változik a helyzet, de addig is öregek és fiatalok kórusban zengik a refrént országszerte:

Egy másikkal jöttél össze
Engem megvigasztal egy szöszke
De valahányszor megcsókolom
Rád gondolok én angyalom
Szemem előtt felhő szürke
Mentolos cigarettád füstje
Jeh, jeh, jeh…."

Forrás: Wladimir és Olga Kaminer: A nagy szovjet fazék, Helikon

Kép: exterra, Dr. Karácsonyi Dávid