Lassanként beláthatunk az elmúlt napok meglehetősen ellentmondásos bolíviai hírei mögé. A tragikus események értelmezésekor néhány szempontot semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. A Földgömb már részletesen foglalkozott a térség egyik alapvető sajátosságával, a koka-kultúrával (2008/4-es számunkban), most néhány beszédes képpel további háttér-információk következnek.

Bolíviát 500 év óta először irányítja indián vezető. A hatalomra jutását követően terjesztett, plakát méretű naptár ideológiai előképeit, politikai szövetségeseit és mozgalmi pályafutását is bemutatja. A szegényebb vidékek lakásainak falán jellemzően jelen van.

Szintén házi rendeltetésű, összefoglaló jellegű plakát-részlet a bolíviai hadsereg Koyak-hadműveletéről. Az ország gyakorlatilag minden szomszédjával területi vitában áll, hiszen az elmúlt 150 év alatt a környező államok mindegyike jelentős területeket kanyarított ki belőle.

A területi egység és az elvesztett tengeri kijárat különösen érzékeny kérdés. A szintetizáló szándékú, évszázadokat átfogó emlékmű az ország egyetlen nagyobb, hajózásra is alkalmas állóvize, a Titicaca-tó partján áll. Ám még ezen is osztoznia kell Peruval, így – bár már egy évszázada tengerpart híján van az ország – a bolív haditengerészet fenntartására is van indok.

A bolív hadsereg már nem egyszer megmutatta, hogy ellentmondást nem tűrő határozottsággal lép fel az aktuális ellenséggel szemben. Így vesztette életét Bolíviában Che Guevara, de az USA-ból ide települt Butch Cassidy és Sundance Kid is 101 évvel ezelőtt.

Esti szórakozás fieszta-időben: a fesztiválok árus- és szórakoztató-bódéi közül a céllövölde sem hiányozhat, ám itt biztosra mehetünk. A pusztító erőt páncélököl biztosítja, amelynek e dugós változatával konzervdobozhalmot semmisíthetünk meg. Nyeremény nincs, csak a dicsőség.

Fotó: exterra