Budapest környékén az 1950-es évektől csápos kutak segítségével szolgáltatják az ivóvizet, ám pl. a Csepel-szigeten csak a rendszerváltás óta léteznek ilyen víznyerő megoldások Mára a fővárost és annak agglomerációját három fő telephelyről látják el ivóvízzel. Budapest 70%-át a Szentendrei-szigetről, 20-25%-át a Csepel-szigetről és a maradék 10-15%-ot a Margit-szigetről.

Ahhoz hogy a víz ihatóvá váljon, a lebegő és oldott anyagokat a megfelelő szintre kell csökkenteni, valamint fertőtleníteni kell az éltető folyadékot. Budapest környékén a legnagyobb feladatot a vas- és mangántartalom csökkentése jelenti; ezt egy úgynevezett kaszkádlépcsővel tudják végrehajtani. A kaszkádlépcső egy többlépcsős vízeséshez hasonlít, ahol a vas és a mangán oxidálódik. Ezután a vizet ózonnal fertőtlenítik, majd átszűrik homokon, így a lebegő anyagok távoznak belőle. Ebben az állapotban a víz már iható, de a szerves anyagok jelenléte miatt az idő múlásával megromlana a minősége, ezért egy úgynevezett szenes adszorbciót is alkalmaznak a vízben található szerves komponenesek megkötésére. Végül klórral fertőtlenítik a vizet (0,5 mg-ot tesznek 1 liter vízbe); ez a férgeket, mikróbákat és egyéb élőlényeket pusztítja el.

A tisztított víz 3-4 órát pihen a víztároló medencében, amely kialakítása biztosítja a víz folyamatos mozgását, hogy így megelőzzék egyes biológiai és kémiai folyamatok kialakulását, amelyek esetleg rontanák a víz minőségét. A tisztított vizet Budafokon, Csepelen és Pesterzsébeten adják át a főváros számára.

A tisztítás során melléktermékként úgynevezett zagyvíz keletkezik, melyet szintén megtisztítanak. A keletkezett iszapot oltott mésszel kezelik, majd kipréselik belőle a maradék vizet. A hátramaradt iszap veszélyes hulladéknak számít, ezért ezt az ennek megfelelően kialakított tárolókban helyezik el.

A környező államokhoz képest Magyarország ivóvíz-minősége igen jó. Azonban fontos tudnunk, hogy ahol közvetett módon a Dunából nyerjük a vizet, ott ez az állapot igen instabil, így kiemelten vigyáznunk kell a Duna és az abba folyó vizek minőségére!

A budapesti ivóvíz összetétele

Forrás: Dr. Schultz Andrea: Budapest vízellátása 2007 című előadás anyaga

Kép: freestockimages.org, Dr. Schultz Andrea

Király Csilla