A vizek sótartalmának műholdas elemzésével pontosíthatók lesznek az óceánok, a légkör és a tengeri jég közti édesvíz-csere az óceán áramlásaira illetve éghajlatra gyakorolt hatásáról szerzett eddigi ismereteink.

Az óceán felszíni sótartalmának ismeretében pontosan követhetők az óceáni áramlatok, ezáltal e rendszerekről is többet tudhatunk majd meg. A sótartalom és a vízhőmérséklet meghatározzák a víz sűrűségét, így feltárhatjuk a víztömegek rétegződési és átkeveredési folyamatait, továbbá a trópusi vizek hőjét a pólusok felé szállító áramlatok mozgásáról is részletes, dinamikus képet kaphatunk.

Az Aquarius műholdas segítségével néhány hónap alatt több adat áll majd a klímakutatók rendelkezésére, mint az eddigi 125 év alatt hajókkal gyűjtött információk összessége. A tervek szerint három évig gyűjt majd adatokat a műhold, és hetente megismétli az összes óceán letapogatását.

A nyílt óceán vizének sótartalma átlagosan 32-37 ‰ közt mozog. Az Aquarius már 0,2 ‰-nyi változást is képes regisztrálni. Ez nagyjából 1/8 teáskanálnyi mennyiségű sónak felel meg durván 3,5 liter vízben.

A kilövés

Forrás: nasa.gov