Ez a rengés a 2010. szeptember 4-i 7,1-es erősségű földmozgás legerősebb utórengésének számít, ám hatása sokkal rombolóbb volt, mivel a tegnapi katasztrófa kipattanási mélysége csupán 5 km-es volt, szemben az őszi mozgás 10 km-es mélységével. Az sem kedvezett a helyzetnek, hogy a szeptemberi eset alkalmával meggyengített épületek már kevésbé tudtak ellenállni az éppen ebédidőben történt földmozgásnak.

Február 22-én John Key, miniszterelnök „Új-Zéland legsötétebb napjának” nevezte a katasztrófa idejét. Az eddigi becslések szerint több mint 100-an rekedtek a romok alatt, a halálos áldozatok számát 65-re teszik.
A Földgömb szerkesztőségébe érkezett, helyi magyarok beszámolója szerint honfitársaink mind jól vannak.
A térségben azóta is folyamatosak az utórengések, átlagosan 4-es erősségűek. A legutóbbi földmozgások listáját, és a rengések részletei tanulmányozhatók itt.

A Christchurch Quacke Map (Christchurch rengéstérképén) követhetők, és visszanézhetők 3, 6, 9, 12 és 24 órás bontásban, a rengések erősségének és helyének illusztrációival. Az utóbbi 24 órában 51 rengést regisztráltak Christchurch térségében - ebben a szerkezeti mozgásokat tekintve egyébként is aktív zónában. A 2010. szeptember 4-i rengés óta közel 5000 rengést regisztráltak!

A nagyjából patkó alakú, Csendes-óceánt körbefutó, tektonikailag aktív, mozgásban lévő törésvonalakkal kísért Tűzgyűrű Új-Zélandnál kezdődik.

Az Új-Zélandi hírek rövid összefoglalója a YouTube-ról. Erős idegzetűeknek!

fotó: wikipedia, christchurchquakemap.co.nz, stuff.co.nz