A Messier 9-es gömbhalmazt 1764. május 8-án katalogizálta Charles Messier francia asztronómus. Ma már tudjuk, hogy a Földtől 25 ezer fényév távolságban található halmaz közelítőleg gömb alakú, ám annyira közel van a Tejút közepéhez, hogy a galaxis erős gravitációs középpontja némileg eltorzítja formáját. Mindeközben gyorsan, 224 km/s sebességgel távolodik tőlünk.

A csillagászok úgy gondolják, hogy a Galaxis legidősebb csillagai hasonló gömbhalmazokban találhatók. A Messier 9 csillagai körülbelül kétszer idősebbek a mi Napunknál, és összetételük is sokban eltér a miénktől.

Például a földi élethez nélkülözhetetlen oxigén, szén, és bolygónk földmagjának fontos eleme, a vas alig van jelen az M9-es halmazban. Ennek oka az, hogy az Univerzum nehezebb elemei lassan, fokozatosan termelődtek a csillagok magjaiban vagy szupernóva robbanások alkalmával alakultak ki. A Messier 9 létrejöttekor ezekből az elemekből még sokkal kevesebb volt jelen, mint ma. 

A kép különböző színű fényei más-más hőmérsékletű csillagokról árulkodnak: a vörösebb égitestek hűvösebbek, a kékebbek forróbbak.

Forrás: NASA