„Több vizet fogyasztunk, mint amahogyan azt körülményeink engednék. A vízhiány rövid távú megoldására egyre több vizet veszünk ki felszíni víz- és talajvíz-készleteinkből. A túlzott vízkitermelés azonban nem fenntartható. Súlyos hatással van a megmaradó vízkészlet minőségére és mennyiségére, valamint az attól függő ökoszisztémákra. Vissza kell fognunk a vízigényt, minimálisra kell csökkentenünk a kitermelt víz mennyiségét, és növelnünk kell a vízfelhasználás hatékonyságát” – mondta el Jacqueline McGlade professzor, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója.

[right-image alt="" img="images/stories/hirek/usavizfogyi2.jpg" width="470px"]A Nigara-vízesesés az USA és Kanada határán[/right-image]Ehhez mérten jó példával jár el az USA, ahol a vízfogyasztás csökkentéséthez nagyban hozzájárultak az erőművekben használt új típusú hűtési eljárások és a víztakarékosabb öntözési rendszerek elterjedése. A legújabb USGS (Amerikai Geológiai Szolgálat) jelentés szerint az USA összes vízfelhasználásának felét az áramot termelő erőművek hűtésére használt mennyiség teszi ki, míg az öntözés további 31 %-ért felelős. 11 % megy el lakossági, 9 % pedig ipari, mezőgazdasági és egyéb felhasználásra.

[right-image alt="" img="images/stories/hirek/usavizfogyi3.jpg" width="470px"]Karsztforrás a Júliai-Alpokban[/right-image]Európa egészét tekintve a kivett vízmennyiség 44%-át energiatermelésre, 24%-át mezőgazdasági termelésre, 21%-át a lakossági vízellátásra fordítják, 11%-át pedig az iparban használják fel. E számok azonban nem tükrözik a kontinens ágazati vízfelhasználásában jelentkező számottevő különbségeket. Dél-Európában például a mezőgazdaság hasznosítja a teljes vízkivétel 60%-át, azonban egyes területeken ez az arány eléri a 80%-ot is.

Európa-szerte a felszíni vizek ‑ tavak és folyók ‑ adják az összes édesvíz-kivétel 81%-át, s ezek egyúttal az ipar, az energiaágazat és a mezőgazdaság legfőbb vízforrásai is. Ezzel szemben a lakossági vízellátás leginkább a felszín alatti vizekre támaszkodik, mivel az rendszerint jobb minőségű. Az energiatermelésben felhasznált víz szinte teljes mennyisége visszakerül valamely víztestbe, a mezőgazdasági célra kivett víz legnagyobb része pedig nem.

Forrás: USGS, EEA
Kép: exterra