Ha valóban megkezdik a fúrásokat, azok mindössze 1 km-re lesznek a sérülékeny Belize Korallzátony rezervátumtól, amely az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listáján szerepel.

(C) naturepl.com / Brandan Cole / WWF

A WWF arra figyelmeztet, hogy egy esetleges olajszivárgás 190 000 embert érintő, végzetes következményekkel járhat, mivel a térség lakóinak megélhetése a tengeri és a tengerparti élővilághoz kötődik. Továbbá veszélyeztetheti a teljes Közép-Amerikai Korallzátony Rendszert, amely Mexikótól, Guatemala és Honduras érintésével húzódik végig a karib térségben.

(C) Jorge Sierra / WWF-Spain

2015 végén Belize nyilvánosan vállalta, hogy megtiltja a mélytengeri olajkitermelést a világörökségi területen, de az erről szóló törvényt a mai napig nem fogadták el. A törvényjavaslat tartalmaz egy keskeny pufferzónát is, de az UNESCO Világörökségi Bizottsága azt kérte, hogy az ország fontolja meg a keskeny átmeneti terület biztonságos kiterjesztésének lehetőségét.

(C) Antonio Busiello / WWF-US

"Belize egyike azon kulcsfontosságú természeti területeinknek, amelyek egészségétől bolygónk természeti erőforrásainak jövője, és egyben a mi jövőnk is függ. Ahogyan saját, európai példáink esetében is, Belize esetében is azonnali cselekvésre van szükség. Spanyolországban a több millió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló Donana Nemzeti Park veszélyeztetettsége, Bulgáriában pedig a Pirin Nemzeti Park beépítési tervei mind azt mutatják, hogy még legfontosabb természeti területeink védettsége sem biztosított " - foglalta össze Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A WWF által létrehozott petíciós oldalon keresztül most bárki üzenhet Belize miniszterelnökének a terület megmentése érdekében.