A kedd hajnalban – Új-Zéland és Hawaii között félúton, Amerikai Szamoától 190 kilométerre - kipattant 8-8,3-as erősségű földrengéshez kapcsolódó szökőár 4 hullámban érte el a szamoai partokat, és 4-6 méter magas hullámokkal csapott ki a szárazföldre, mintegy 1,5 km-es parti sávban.

Amerikai Szamoa - amikor a tenger nyugodt

Szamoa fővárosa, Apia ma délutánra teljesen kihalttá vált, miután a cunamira figyelmeztető szirénák kétszer is veszélyt jeleztek, a lakosság túlnyomó része magasabb térszínekre menekült, ahonnan órákig nem is merészkedtek vissza a partok közelébe.

Feldúlt partvidék cunami után, Chennai, India

Az amerikai szamoai főváros, Pago Pago utcáit óceáni hordalékon kívül egymásra borult autók, szétroncsolódott hajótestek törmeléke borítja, a tengerszint felett csupán néhány méteren épült házakat szintén elsöpörte a szökőár. Nagyon valószínű, hogy a főváros több kerülete is áram nélkül maradhat a következő hetekben.

A cunami hatását 7500 km távolságban is érezték egy japán szigeten, de itt már erejét vesztette az ár, károkat nem okozott. (Japán környéki cunamikkal a Földgömb aktuális számában is foglalkozunk.)