Kétoldalas térképünkre az elmúlt 50 év legjelentősebb terroristaakcióit válogattuk össze. Az egyik lapoldalon világtérképen ábrázolva az eseményeket, a túloldalon pedig három, különösen érintett térséget emelünk ki részletesen: Nyugat-Európát, a Közel-Keletet és az Észak-Afrikától Közép-Ázsiáig terjedő vidékeket. Számos történés besorolása azonban kifejezetten nehéz, és ez különösen igaz az elmúlt évtizedre. Mind az akciók, mind az áldozatok száma rendkívüli növekedést mutat, ám a főként robbantásokban életüket vesztett ártatlanok ezrei Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban nem tisztán a politikai terrorizmus, hanem sok esetben vallási-etnikai-hatalmi konfliktusok áldozatai.

Mára elérte 80 emelet magasságot a 2001. szeptember 11-én lerombolt World Trade Center helyén épülő új New York-i felhőkarcoló-együttes legmagasabb tornya. A One World Trade Center nevet viselő épület a dél-manhattani eredeti WTC helyén épül, ám nem pontosan az ikertornyok alapjaira. Azok mementóként, emlékműként élnek majd tovább. A tervezett, új manhattani látvány 2013-ra készül el teljesen.

Érdekesség, hogy az ikertornyok alapjainál folytatott emlékhely-kialakítási munkálatok során egy 1700-as évekből származó vitorláshajó maradványait találták meg, hiszen akkoriban ez a térség még közvetlenül a partvonalon húzódott, és csak a város terjeszkedése során töltötték föl itt a Hudson-folyó torkolati részét.


A terrorizmusra nincs világszerte egységesen elfogadott fogalmi meghatározás. Terrorizmusnak nevezhető az a cselekmény, terroristának az a személy, illetve szervezet, amely általában az állam képviselőivel szemben, politikai célok érdekében erőszakkal lép fel, de gyakran a félelemkeltés céljából szélesebb körben is erőszakot alkalmaz vagy azzal fenyeget. A fogalmi bizonytalanság és a „határesetek” létezésének fontos oka, hogy a terroristák és a gerillák/felkelők közötti, meglévő határ meghúzása a támadottak és a támogatók részéről korántsem egyértelmű.

Az előfizetőinknek automatikusan járó térkép beszerezhető a Földgömb e-boltjában.