A sikeres verseny természetesen nem maradhatott folytatás nélkül és idén augusztus 13-án a MOFÉM Underworld Kupa keretei között ismét a mountain bike-osok vehetik birtokba a föld alatti tárnákat. A X. kerület alatt elterülő végeláthatatlan középkori pincerendszerbe bejutni kevesek kiváltsága, a területet gondosan elzárták a kíváncsi tekintetek elől. Ha a járatrendszer 20x30 km-es alapterületére gonsolunk, jó sokáig lehetne kódorogni a kihalt járatokban.

A mai Kőbánya alatt található, az őskori Pannon-tenger emlékét őrző építőanyag kitermelésére IV. Béla király adott bányajogot. Az azóta kibányászott több millió köbméternyi, könnyen faragható mészkőből épült fel Budapest épületeinek nagy része, többek között a Lánchíd, az Akadémia vagy az Országház épülete, a kövek után pedig üres terek maradtak a föld alatt: egy több mint húsz kilométer hosszú, változó belmagasságú és szélességű tárnákból álló pincerendszer.

A 19. századtól, a bányászat felhagyásával párhuzamosan ezt a szinte feltérképezhetetlen földalatti világot számos módon próbálták hasznosítani.

Az új fénykor arra az időszakra tehető, amikor a felszínen, az alakuló kőbányai városközponttól pár méterre felépült a Dreher-sörgyár. Bár az 1800-as évek közepén már érleltek sört a pincékben, a lehetőséget a gyár alapítója, Dreher Antal kamatoztatta igazán, és a komló csíráztatására használva a tárókat megalapozta cégének legfőbb jövedelmi forrását. De folyt itt pezsgőgyártás, sőt, a második világháború alatt a 282 táró egy részében Messerschmitt-repülőgépeket szereltek össze – amíg a szövetségesek fel nem fedezték azt.

A csaknem húsz hektáros területet a rendszerváltás után a kerület nem hagyta szétaprózódni: ma nagyobb része, 14,7 hektár önkormányzati tulajdon. A terület még ma is számos titkot tartogat, rendszeresen bukkannak még fel nem tárt pincejáratokra; legutóbb a nyolcszög alaprajzú szeszfőzde alatt találtak hatalmas, kicsempézett termeket, amelyek nem szerepeltek egyetlen térképen sem.

Föld alatti tekerés

Még izgalmasabb az egykori gépház esete: a 44 méteres mélységbe lenyúló, ötszintes építményt a szivattyúzás abbamaradása után elöntötte a talajvíz. Az egykori lejárat téglalépcsői ma kristálytiszta vízbe futnak; a gépház romjainak különleges, víz által birtokba vett világát pedig búvárok segítségével tárják fel.

A mélybe merülő búvárok elé egyszerre hátborzongató és varázslatos látvány tárul, egy elsüllyedt világ által hátrahagyott épületek, lépcsők, használati tárgyak állnak itt örök némaságban. Ha keveseknek adatik meg, hogy bejárják a sötét tárnákat, akkor még kevesebb azok száma, akik alámerülhetnek az ismeretlen mélységbe, amely itt fekszik a lábaink alatt. Felette autózunk, vagy épp zötyögünk a villamossal úgy, hogy nem is sejtjük milyen titkok tátongnak alattunk.

Az augusztus 13-án megrendezésre kerülő MOFÉM Underworld Kupa (www.underworldkupa.hu) alkalmával mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy indulóként kerékpárral vagy nézőként gyalog beléphessen a föld alatti járatrendszerbe. Azoknak akik kedvet kaptak a föld alatti kalandhoz, nem kell mást tenniük, mint nevezni versenyre, amely a Maglódi úti Merkapt Maraton Sportközpontban kerül megrendezésre. A rajthoz álló bringások száma korlátozott: futamonként 70 fő vehet részt, ezért nem árt igyekezni a nevezéssel!

További információ: www.underworldkupa.hu
Facebook: www.facebook.com/underworldkupa