Az általunk esőszagként - tudományos nevén petrichor, a görög petra (kő) és ichor (istenek vére) szavakból - azonosított illatot leggyakrabban baktériumok okozzák. Az Actinomycetales baktériumok a nedves talajban szaporodó szervezetek. A föld kiszáradásakor spórákat képez, amelyeket a következő esőzések cseppjeinek ütőhatása a felszínről a levegőbe repít. Ezek azután aeroszolként lebegnek, és így az aeroszolos légfrissítőkhöz hasonlóan illatosítják számunkra a levegőt. Legerősebben mindez a hosszabb száraz periódusok után érezhető.

Fotó: Tanja Brandt

A növények, fák illóolajaival vegyülő csapadékvíz szintén friss, aromás illatot hoz létre. Ám a kopárabb, városi környezet levegője is megtelik esőillattal egy-egy zápor után. A kövezett felületeken összegyűlt szerves törmelék és egyéb vegyi anyagok csapadék érkezéskor szintúgy aromás reakciókba léphetnek egymással. Az üzemanyag-maradványok és a por elegye azonban sokszor nem adja ugyanazt az éteri esőillatot, mint a baktériumspórás változat, sőt, olykor szúrós, savas szag párolog az aszfaltról.

Fotó: Suren Manvelyan

Miért érezzük ellenállhatatlannak és megkérdőjelezhetetlenül kellemesnek a természetes környezet esőillatát?
Ennek valószínűleg evolúciós oka van: a száraz, terméketlenséggel fenyegető időszakok utáni csapadék érkezése a bőség reményével tölti meg a levegőt. Nyugat-Ausztrália őslakosai számára például az esőszaghoz a zöld szín kapcsolódik, amely a növekedés és ezen keresztül a táplálékul szolgáló prédaállatok szaporodásának, jólétének szimbóluma.

Valószínűleg az ősidők földlakói számára is hasonló asszociációt hoztak az első esőkkor szálló illatok, melyet a kollektív tudat részeként átörökítettek számunkra is. Ha legközelebb esőszagot érzünk, emlékezzünk erre az ősi örökségre!

Fotó: Knight Zeisly