A decemberben publikált mutató szerint Koppenhága Európa „legzöldebb” városa. Nem csupán felmérésekkel igyekszik azonban segíteni a környezettudatosabb életmód kialakítását a Siemens: annak érdekében, hogy egyre több fiatal válassza a természettudományos pályát, és ezzel támogassa a terület szakembereinek képzését, évről-évre akár 40 millió eurót is befektet a felsőoktatási intézményekkel közösen végzett kutatási projektekbe. A vállalat tevékenységéről Peter Löscher elnököt kérdeztük.

Koppenhága - Nyhavn

Levonhatók-e a az Európai Zöld Város Indexből, illetve az ország-profilokból regionális – főleg pedig Kelet-Közép-Európára szóló – következtetések?
A skandináv városok általában magas pontszámokat érnek el. Ezekben a városokban hosszú évek óta erős a környezetvédelmi tudatosság, amely tükröződik nagyravágyó klímavédelmi céljaikban is. Kelet-Európa városai eddig jobbára alacsonyabb helyezést értek el. Ez nagyrészt a viszonylag alacsony bruttó hazai terméknek és az örökölt terheknek, így az épületek nagy energiafogyasztásának és az elavult infrastruktúrának tudható be. A tömegközlekedés területén azonban viszonylag jól állnak; Budapest például a harmincas lista 17-ik helyét foglalja el. Ez a viszonylag jó teljesítmény részben annak tulajdonítható, hogy a város gazdaságában lecsökkent az ipar jelentősége.

A megújuló energiaforrásokra épülő áramtermelés arányának 20 százalékra való növelését tűzte ki célul az EU, melyet 2020-ig kívánnak elérni. Reális célnak tartja ezt Európa, illetve a kelet-európai országok számára?
Lehetetlen egy adott típusú áramtermelési megoldást kiváltani valamely másikkal, és mindent egy lapra feltenni. Ehelyett egy ésszerű energia-mixet kell kialakítani, amelyben a fosszilis és megújuló forrásoknak egyaránt szerepük van, így pedig reális cél lehet a 20 százalékos arány elérése – noha bizonyos országok számára meglehetősen becsvágyó a szándék. Mindazonáltal a megújuló energiaforrások terén lesz a legnagyobb növekedés a következő évtizedekben. A Siemens pozícionálása kitűnő ezen a területen. Például a 2004-2009-ig tartó időszakban 60 százalékos éves növekedést értünk el a szélenergia területén, és már eddig is több mint 8.000 szélturbinát telepítettünk.

A Green City Index mutatói: általános, CO2, energia, épületek, közlekedés, víz, hulladékkezelés, földhasználat, levegő minőség, környezettudatos kormányzás kategóriákban.

Hogyan társítja a Siemens a technológiában betöltött vezető helyét az oktatási intézmények támogatásával?
A szakképzett munkaerő hiányának elkerülése érdekében tevékenyen ösztönözzük, hogy a gyerekek és fiatalok a mérnöki pályát válasszák. A Siemens Stiftung (Siemens Alapítvány) különböző projekteket indított a matematika, informatika, természet- és műszaki tudományok területén, hogy támogassa a gyerekeket, tanulókat, tanárokat és pedagógusokat egyaránt. Kimagasló jelentőségű számunkra az egyetemekkel kialakított együttműködés: 600 egyetemmel dolgozunk együtt a világ 70 országában. A Siemens évről-évre akár 40 millió eurót is befektet a felsőoktatási intézményekkel közösen végzett kutatási projektekbe; ezer új együttműködési projektet indítunk, amelyek közül egyre több épp a fenntarthatóságra összpontosít.

Koppenhága: Európa legzöldebb városa

Hogyan támogatja a Siemens kiemelkedő kutatók és szakemberek tevékenységét, hogyan vonja be őket a vállalati fejlesztési tevékenységbe, és milyen módon ismeri el teljesítményüket?
Az innováció jelenti számunkra az éltető erőt. Ezért még a válság kellős közepén is 3 százalékkal emeltük kutatás-fejlesztési kiadásainkat, amelyek 2009-ben elérték a mintegy 4 milliárd eurót. Jelenleg 56 ezernél több szabadalom van a birtokunkban. A Siemens a 2009-es pénzügyi évben mintegy 4.200 szabadalmi kérvényt nyújtott be. Vállalatunk 32.500 kutatója és fejlesztője adja a Siemens gerincét, és ennek szellemében személyesen tüntettem ki vállalatunk 13 legkiemelkedőbb feltalálóját. Mellesleg közülük nyolcan a ’zöld’ technológiák területén dolgoznak.

Kép: www.flickr.com/photos/eclipse_chaser, siemens, exterra