A Szupersherpaként is emlegetett Apa Sherpa, az 51 éves nepáli mászó, ma reggel 21. alkalommal érte el az Everest csúcsát. Ezzel “csupán” saját csúcsát döntötte meg, nála többször senki sem járt a világ tetején.
A különleges adottságú, döbbenetesen könnyedén mászó Apa Sherpa e mászásával a jelenleg zajló himalájai környezetváltozásra szeretné felhívni a figyelmet. Szintén ő fogja vezetni az idei “Eco Everest Expedíciót” , melynek keretében négy tonna szemetet terveznek lehozni a hegyről.

Ehhez hasonló szemétterep maradhat fent a hegyen, ha például az életveszélyessé időjárás villámgyorsan kell távozni egy-egy mászócsapatnak

Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban tett úttörő csúcshódítása óta körülbelül 3000 embernek sikerült feljutni a 8848 m magas Everestre.

A térség legjobb mászóidőszaka április végétől május végéig tart, amikor a a nyári monszunidőszak előtt - általában - kedvező időjárású hetek várhatók. Ezt az időszakot szeretné kihasználni a magyar Lhoce 2011 Expedíció is, hogy feljusson az Everest szomszédságában magasodó hegyre.
Kollár Lajos beszámolója (05.10.): "Május 11-én hajnalban indul a csúcstámadási ciklus, melynek csúcsmászási részét a jelenlegi tervek szerint az előretolt négyes táborból 14-én hajnalban indítja a mászó csapat. Május 12-én II-es, 13-án III-as tábor, majd fel kell állítani az előretolt, csúcstámadó tábort úgy 7800-7900 méter körül. Innen 14-én hajnalban indulhat csúcstámadás! Az előrejelzések szerint a 14-ei és a 15-ei napok időjárása lesz a legjobb."

A magyar csapat 3-as tábora a Lhocén

képek: www.himalajaexpedicio.hu, http://www.muchbetteradventures.com