A spanyol és izlandi biológusok közös kutatása szerint az első Európába érkezett amerikai őslakost - egy nőt - vikingek hozták magukkal Izlandra több, mint 1000 éve.

Négy izlandi család 80 családtagjának DNS állományában találtak olyan jelzőket, amelyek egyébként kizárólag az amerikai őslakosságra vagy a kelet-ázsiai népességre jellemzők.

Egy viking település hiteles rekonstrukciója Új-Fundlandon

Felmerült az is, hogy ez a szigetországba bevándorolt ázsiai lakossággal történt keveredés eredménye lehet. Ám közben az is világossá vált, hogy a vizsgált családtagok közös ősöktől származtak, akik Izland déli részén éltek az 1700-as évek elején. A DNS-ükben megtalált szokatlan jelzők mitokondriális gének, azaz anyai örökítés eredményei.

Izland egy januári műholdas felvételen

Mivel az izlandiak a 10. század óta gyakorlatilag elzártan éltek, az amerikai/keletázsiai génállomány jelenléte legnagyobb valószínűséggel az i.sz. 1000 körül a szigetre hozott, észak-amerikai indián nő családalapításával magyarázható.

A kutatócsoport tovább folytatja munkáját, és arra számítanak, hogy a Vatnajökull-jégmező régiójából kiindulva még több izlandi genomjában kimutatják ezt az észak-amerikai szálat.

Legyen izlandi a hangulatom:

Kép: wikipedia, NASA
Forrás: DiscoveryNews