Dr. David B. Allison, a Birmingham Alabama Egyetem munkatársának új kérdése: miért eszünk többet, és miért mozgunk kevesebbet? Allison a Wisconsini Állatközpont selyemmajmainak vizsgálataikor figyelt fel egy különös jelenségre: észrevette, hogy egy bizonyos idő elteltével az egész majompopuláció jelentős súlytöbbletet szerzett. Az állatközpont valóban változtatott a majmok étrendjén, de az ellenőrzött körülmények között élő állatok rejtélyes súlyfeleslegére nem volt magyarázat.

Dr. Allison ezután több, emberközelben élő emlősfaj – összesen körülbelül 20 000 állat – évtizedes vizsgálati anyagait is áttanulmányozta. Voltak köztük laboratóriumi kísérleti állatok (majmok, rágcsálók), Baltimore sikátoraiból befogott patkányok adatai, egy állatkórház pedig háziállatokról szolgáltatott információt az elemzéshez. A megfigyelés 10 éve alatt, a vizsgált állatcsoportok 90 százalékánál megnövekedett az elhízott egyedek száma.
A kutató egyik adatsorban sem talált magyarázatot a csoportos elhízásra. Egyes állatcsoportoknak kalóriadúsabb táplálékhoz is lehetett hozzáférése, de ez nem volt igaz mindegyik közösségre. Egyes társaságoknál lecsökkenhetett az aktív testmozgás-mennyisége, más csoportokban ez nem volt megfigyelhető, mégis egyöntetű hízás volt az eredmény.

Akkor mi állhat a jelenség hátterében? Allison és a közegészségüggyel foglalkozó Dr. Yann Klimentidis egyéb, lehetséges, - a táplálkozáson és/vagy a testmozgás mennyiségén túli – szokatlanabb tényezőket keresett a globális gömbölyödés magyarázatára. Az elképzelhető tettesek között lehetnek a:

· Fényviszonyok. Kimutatták, hogy a sötét vagy világos környezetben eltöltött idő arányának megváltozásakor az élőlények táplálkozási szokásai is változnak. A kutatók szerint talán az ember környezetében megnövekedett fényszennyezés belepiszkálhatott a természetes fényegyensúlyba.
· Vírusok. Talán az emberi elhízások egy részéért felelősnek tartott adenovirus-36 lehet a ludas?
· Genetikus tényezők. Elképzelhető, hogy genetikus átalakulások zajlanak a megváltozott környezet összhatására: legyen szó stresszről, biztos és bőséges táplálékforrásról, az ősi (préda lét) fenyegetettség megszűnéséről, akár a klímaváltozás esetleges következményeiről.

A téma kutatói szerint a jelenség okai is szerteágazók, így orvoslására is többféle megoldáson kell gondolkodnunk. Ha sikerül megfejteni az állatok elhízásának összetett kérdését, talán az emberi elzsírosodásra is megoldást találhatnak a szakemberek.
Addig is irány a szabadtér, és el a kezekkel a bejglis táltól, hogy az ünnepek alatt lehetőleg csak lelkileg gyarapodjunk!…

Gyerekeknek - mese a kövérségről, és a mozgásról: Jó kövér királyfi

Forrás: ScienceDaily
Kép: weighlosssurgerychannel.com, wikipedia