A vulkáni üledékek sötét tefrarétegei milliméteres vagy akár méteres vastagságúak is lehetnek. A földcsuszamlások vagy laharok anyagai szintén egészen változatos színű és állagú törmelékrétegekkel vonhatják be a jégfelszínt.

Az Alpok svájci szakaszán, a Zermatt-tól délnyugatra húzódó Zmutt-gleccser vastag változatos szemcseméretű törmelékanyaga a meredek völgyfalak sziklaomlásaiból származik. A szél pedig finom kőzetliszttel hinti meg a felszínt, így finomítva a törmeléklepel textúráját.
A kép felső részének rozsdaszínű anyaga vasban gazdag, míg a szürke pásztákat vasszegény törmelék alkotja. Ezt a színkülönbséget az alapkőzet kitettségbeli eltérése okozza. Méghozzá úgy, hogy az ásványokban gazdag kibukkanások északi lejtői nedvesebbek, így savasabb környezetben a sziklafelszínek (kémiai) mállása gyorsabb a szárazabb déli lejtőkhöz képest - ahol inkább a kémiai átalakulással nem járó aprózódás az úr.

Összehasonlításként a - Zmutt-gleccsertől néhány km-re található - Findelen-jégár felszínét nagyobb arányban borítja finomtörmelék, a durvább anyag teljesen hiányzik. Ennek oka leginkább a völgy ellenállóbb kőzetfelépítése lehet.

A szintén Zermatt közeli Gorner-gleccser jegét két különböző színű és anyagú pászta, morénasáncok fedik a völgyfalakhoz közelebb, míg a középső sáv látszólag fehér maradt. Idáig nem juthattak el a völgyfalak omlásos, aprózódásos törmelékanyagai.

Kimberly Casey, a NASA kutatója új módszereket fejlesztett ki a gleccserek törmelékborítás-összetételének feltérképezésére. Mivel a törmelék összetétele befolyásolhatja a gleccserek visszahúzódásának ütemét, a távérzékeléses gleccserkutatás segítséget nyújthat a hegyvidéki klímakutatásban is.

Forrás: http://earthobservatory.nasa.gov
A cikk elkészítésében közreműködött: Sikos Barnabás