A szakértők szerint nem maga a félelem szórakoztató, inkább az ijesztő eseményeket követő pszichikai, lelki megkönnyebbülés adja a jó élményt. A mechanizmus hasonlít az adrenalintermelő (extrém) sportok élvezetéhez, ahol a sportoló pengeélen táncol, majd a teljesítmény végeztével kellemesen kilazít.

“A kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek nem szeretik a félelmet, nem szeretik a fenyegetettséget, inkább az ezekhez társuló, ezeket követő élmények kedvéért választják a borzongást” - mondta el Glenn Sparks, az indianai Purdue University tanára. A vizsgált személyek csupán harmada választana szívesen szórakozásul valamilyen rémisztő tevékenységet, harmaduk viszont tudatosan elkerül minden hajmeresztő szórakozási formát. A középúton járók bizonyos mértékig elfogadják a tevékenységgel járó aktuális stresszt, feltéve, ha mindaz érdekes számukra. Tehát a borzongás, a félelem utáni vágy nem általános emberi vonás.

John Carpenter klasszikusának filmposztere - a harmadik Halloween-film

A horrorfilmek sokak számára jelentenek segítséget a saját belső szörnyekkel folytatott harcban. Vannak akiknek komoly terhet jelent a műfaj, mivel a szorongásos érzéseket az agyunk amygdalájában tároljuk el, ahonnan nehéz kisöpörni azokat. Ráadásul a legrémisztőbb filmek az emberek szokásainak megváltozásához is vezethetnek!

Például “A cápa” (1975) premierje után sokan évekig nem voltak hajlandóak bemerészkedni az óceánok vizébe. A “Psycho” (1960) után sokan percenként a zuhanyfüggöny mögé pislogtak. “Az ördögűző” (1973) bemutatása után többen idegösszeomlással kerültek pszichiátriára.
A horror-rajongók mégis várják az újabb filmeket. Ennek egyik oka lehet a mozizás közben jelentkező, nem feltétlen kellemes tünetek - pl. megnövekedett légzésszám és pulzus, befeszült izmokutáni, ugyanolyan mértékű, de kellemes lazítás és felengedés élménye.

Október 31-én a boszorkányok minden kérdésre megadják a választ - legalábbis e játékban

Egyesek szerint a társas horrornézéshez bizonyos mértékben szexualitás is társul. Egy 1986-os kísérletben fiú-lány párokat ültettek le horrorfilmek elé. Általános megfigyelés volt, hogy amikor a lányok ijedten viselkedtek, a fiúk vonzóbbnak találták őket. Ugyanígy, a bátran és rezzenéstelenül mozizó fiúk nagyobb sikert arattak a lányok körében.
És az ijesztő jeleneteknél való összebújást még nem is említettük...

A Halloween eredete

A Kola Szupermély Fúrás hátborzongató hangjai

Forrás: DiscoveryNews

Kép: vintagehalloweencollector.blogspot.hu, imdb.com