Két nap múlva robbant Nagasaki felett a második. Japán szeptember 2-án kapitulált, a második világháború véget ért.
Az első atombombát az amerikai Los Alamosban tervezték meg. Robert Oppenheimer laboratóriumaiban sok európai tudós dolgozott, köztük Fermi, Bohr és még sok más fizikus és kémikus. A német származású Hans Bethe, az atomlaboratórium elméleti részlegének vezetője foglalkozott a láncreakcióval, mellette dolgozott a magyar származású Teller Ede is. Ő és Gamow is sokban hozzájárult a tervek kidolgozásához.

Fotó: wikipedia
A Little Boy elnevezésű bomba gombafelhője Hiroshima felett, bal oldalt. A Fat Man gombafelhője Nagasaki felett (jobbra)

A bombát Oak Ridge-ben, a Clinton-művek hatalmas gyártelepein készítették elő. Itt választották ki a természetes uránból a 235-ös tömegszámú hasadó izotópot, és itt kísérletezték ki a plutónium termelését atomreaktorban. A nagybani termelés a Columbia folyó partján, Hanfordban, a Du Pont de Nemours konszerrn óriási üzemeiben folyt. Az Oak Ridge-i és hanfordi anyagokból három bombát Los Alamosban szereltek össze, és közülük egyet 1945. július 16-án, hajnali 5:30-kor az Alamogordói-sivatagban próbáltak ki. A második és harmadik bomba három héttel később már Japánban robbant, mérhetetlen pusztulást okozva.

Fotó: wikipedia
Hiroshima a bomba előtt (bal kép) és után (jobb oldalt)

Japán hivatalos oldala a 70. évfordulóra.
(Nagyon megrázó képek és videók is szerepelnek az oldalon, csak erős idegzetűeknek!)