A kontinenshatár itteni futása korántsem egyértelmű és idővel a tudományos hozzáállással is változott mindehhez. Korábban (évtizedekkel ezelőtt) természetesnek tűnt, hogy maga a Kaukázus markáns vonulata legyen a határvonal. Hiszen az 5000 méter fölé emelkedő hegylánc-sorozat szinte várfalként fut a Fekete- és a Kaszpi-tenger között, s ennél határozottabb kontinensperem nem is kell… De mi indokolja, hogy az északi lejtők európai, a déliek meg ázsiai besorolásúak? Éghajlati, domborzati, életföldrajzi, etnikai vagy vallási oldalról közelítve sem védhető ez az elkülönítés. Olyan, terjedelmes hegyvilággal van dolgunk, amely egységes szempontok szerint nem válaszható ketté.

A Kaukázus vidéke (1994)

Ha pedig egységes egészként kezeljük, hová kerüljön? Ebből a szempontból - és főként természetföldrajzi megközelítésben - a környezet a döntő, a térség tájalkotó tényezőinek összessége adhatja a besorolás alapját. Az Eurázsiai-hegységrendszer erősen meggyűrt, magasra kiemelt részéről van szó. Ezzel szűkebb környezetében sincs egyedül, mivel déli szomszédságában található e hegységrendszer egyik legnagyobb csomópontja, az Örmény-magasföld. Amelynek nemcsak a Kaukázus a szomszédja, de ide tartanak a kisázsiai Pontuszi- és Torosz-hegységek és az Iráni-medenceperem Elburz- és Zagrosz-hegységei is.

De mi van északon, vannak-e arrafelé társai a Kaukázusnak? A Kaukázus-vidék északi szomszédságában a Kelet-Európai-síkvidék kezdődik. Folyóvölgyekkel tagolt szelíd dombságok és füves síkságok területe – óriási kiterjedésben, szinte határtalanul futva észak felé. Minden szempontból, az összes elemét tekintve más karakterű táj, mint a Kaukázus-vidék.

Az Elbrusz csúcstömbje

A fentiek fényében, geográfiailag a hatalmas Kelet-Európai-síkvidék itteni határa, délkeleti szegélye alkotja Európa peremét. A sztyeppi Kuma-Manics-árok, amin túl dél felé már más szerkezeti és domborzati elemek, gyökeresen más éghajlat, eltérő élővilág, a meggyűrt és hegységgé formált terepek kezdődnek, vagyis Ázsia, a Kaukázussal.

Aktuális számunkban KULTÚRÁK METSZÉSPONTJÁBAN - A KAUKÁZUS-VIDÉK KONFLIKTUSHÁTTERE címmel olvasható Bottlik Zsolt cikke a vidék társadalomföldrajzi vonatkozásairól. A szerző február 28-án 16:30-tól a Gazdasági Rádióban (www.gazdasagiradio.hu) is hallható lesz a témával kapcsolatosan.

Kép: earth.imagico.de, wikipedia, exterra