A Holdújév általában a téli napforduló utáni második holdtöltére esik - hacsak nem illesztenek be - a holdnaptár szinkronban tartása céljából - egy-egy póthónapot. Ez esetben az újév első napját a téli napfordulót követő 3. holdtöltekor üdvözlik. A legközelebbi ilyen kivételes év 2033 lesz. Koreában az újév kifejezetten családi ünnep, e tekintetben a mi karácsonyunkhoz hasonlítható. Ekkor a koreaiak reggelente hagyományos buddhista szertartásokat mutatnak be, és az étkezéseken tradicionális rizsleveseket szolgálnak fel. Újévkor sok család látogat el az ország legkeletibb tartományaiba, hogy részesülhessenek az elkövetkező esztendő első napjának legelső napsugaraiból.

Fotó: exterra

Újévkor Koreában nagy hangsúlyt kap az ősök, családi felmenők előtti tiszteletadás is. A gyerekek szüleik előtt meghajolva imával kérnek áldást felmenőikre, akik ezért bölcs szavakat és a hála - némileg kapitalizálódott - jeleként ropogós, még sosem használt bankjegyeket adnak ajándékba. Régebben gyümölcsök és rizses édességek jártak cserébe.

Fotó: exterra

Ám a tiszteletadás nem csak az élőket illeti. Egy bőségesen megterített, és hagyományos szertartási tárgyakkal megrakott asztal várja a már eltávozott rokonokat egy kiadós lakomára. Ilyenkor a szobát elhagyja minden élő rokon, hogy helyet adjanak az ősök szellemeinek, akik így zavartalanul válogathatnak a finomságok közt.
A család a napot közös játékkal tölti; a társasjátékok mellett a férfiak hagyományosan sárkányt eregetnek, a nők körében pedig a libikókához köthető játékok népszerűek.